Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Kopvrouw: Chantal van den Broek-Blaak

Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Gent-Wevelgem, Omloop Het Nieuwsblad, twee nationale titels, twee wereldtitels ploegentijdrit, een individuele regenboogtrui en onlangs ook de Strade Bianche: het palmares van Chantal van den Broek-Blaak (31) is al behoorlijk compleet, maar vooraleer ze na het voorjaar van 2022 afzwaait en aan de slag gaat als ploegleidster bij Team SD Worx, doet de Nederlandse flandrienne eerst nog een gooi naar de oppergaai in Parijs-Roubaix. “Toen we het parcours een eerste keer gingen verkennen, besefte ik het meteen: deze koers is met geen enkele andere wedstrijd te vergelijken!”

In mei vorig jaar ging er een schokgolf door wielerminnend Nederland. Anna van der Breggen en Chantal Blaak kondigden op een persconferentie het nakende einde van hun actieve carrière aan. Twee coryfeeën van de beroemde ‘Hollandse School’ die hun fiets binnenkort aan de haak hangen: het is een serieuze aderlating voor onze noorderburen.

Gelukkig zijn beide toppers niet van plan om rustig uit te bollen richting wielerpensioen. Wereldkampioene Van der Breggen houdt het in principe eind dit jaar al voor bekeken, maar Blaak breit er nog een extra voorjaar aan en is vooral tuk op Parijs-Roubaix, een klassieker die de dames dit jaar pas voor het eerst zullen betwisten. Dat ze in vorm is, beweest ze alvast door op uitgekookte wijze de Strade Bianche te winnen, naar eigen zeggen een van haar beste wedstrijden ooit. Terwijl de Lage Landen gebukt gingen onder een koudegolf en een dik sneeuwtapijt, blikte Blaak vanuit het zonnige Spanje vooruit op de laatste rechte lijn van haar actieve wielerbestaan. Maar vooraleer we het vizier op 2021 en de verdere toekomst richten, keren we eerst nog even terug naar het najaar van 2020, toen ze eindelijk dat andere befaamde kasseimonument op haar naam schreef.

Chantal Blaak: “Ook voor mij was 2020 een heel vreemd jaar. Ik had een prima winter achter de rug en boekte een mooie overwinning in Le Samyn, maar toen viel alles stil door de opmars van het coronavirus. Ik was echt klaar voor de Ronde van Vlaanderen – mijn absolute hoofddoel vorig seizoen, want die wedstrijd stond al erg lang op mijn verlanglijstje – dus het was een geweldige domper dat alle resterende voorjaarskoersen werden afgelast. Vervolgens heb ik mijn fiets twee weken aan de kant gelaten. Al je doelen die plots wegvallen: voor topsporters die het gewend zijn om erg planmatig te denken, te trainen en te leven, is dat niet te onderschatten. Gelukkig kregen we vrij snel zicht op een nieuwe kalender en kwam de motivatie automatisch terug zodra ik opnieuw begon te trainen.”

Lees het volledige artikel in de tweede editie van de nieuwe Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!