Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
lucinda brand

Kopvrouw: Lucinda Brand

Vorig seizoen won Lucinda Brand twaalf van de 28 veldritten die ze betwistte. De 32-jarige Nederlandse kroonde zich niet alleen tot wereldkampioene, maar pakte ook het eindklassement in de Superprestige, Wereldbeker en X²O Badkamers Trofee. Het wordt bijna onmogelijk om beter te doen dit seizoen. “Oh, maar er zijn nog heel wat wedstrijden die ik wil winnen, hoor! De kalender is ook dit jaar netjes gevuld …”

COVID-19 zorgde vorig jaar ook in wielermiddens voor de nodige chaos en onzekerheid. Alle wedstrijden werden geannuleerd en plots moest elke renner maandenlang trainen rond de eigen kerktoren. Lucinda Brand bleef niet bij de pakken zitten, voerde in de zomer een kansberekening uit en kwam tot het besef dat het veldrijden meer kansen bood om overeind te blijven in de crisis dan het wegwielrennen. “Veldritten zijn gemakkelijker te organiseren”, schatte ze in. “De kans was groter dat er meer gecrost dan gekoerst zou worden. Daarom besloot ik een volledige crosswinter te rijden. Andere jaren dook ik pas eind oktober of begin november voor het eerst in het veld, maar vorig seizoen was ik al aan het crossen in september. En daar plukte ik al snel de vruchten van …”

Bovendien was er de competitiestop van half maart tot half juli. Waarna Brand in de zomer van 2020 amper zeven wegkoersen reed. Ze had dus meer tijd om te trainen in het bos. “Ieder jaar heb ik de ambitie om in het bos te blijven trainen na de winter, maar in realiteit komt dat er amper van tijdens een wegseizoen. Tijdens de ‘lockdown’ zat ik veel vaker op die crossfiets, waardoor ik veel sneller die broodnodige automatismen ontwikkelde.”

En er was natuurlijk haar transfer naar Telenet Baloise Lions (intussen Baloise Trek Lions, red.) in oktober 2019. Brand maakte vervroegd de overstap naar het team van Sven Nys. Normaal gezien zou ze pas op 31 december 2019 haar voormalige ploeg Sunweb verlaten, maar beide teams bereikten een overeenkomst, waardoor de Nederlandse al vroeger onder de vleugels van de ‘Kannibaal van Baal’ belandde. Nys kon al een beetje bijsturen in de veldritwinter van 2019-2020, maar hun samenwerking kwam pas echt in een stroomversnelling in het voorjaar en de zomer van 2020. “In technisch opzicht ben ik er enorm op vooruitgegaan”, aldus Brand, die zichzelf ooit omschreef als ‘Lompe Lucinda’. “Het vele harde werk met Sven heeft geloond.”

Lees het volledige artikel in de vijfde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!