Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

La Chouffe Classic: zoveel klimmen dat je kabouters ziet

Wie La Chouffe Classic (Proximus Cycling Challenge) al eens gereden heeft, kan het beamen: dit is dé fietsafspraak in de Ardennen. Niet enkel dankzij de prachtige wegen, maar zoals de naam verraadt ook vanwege de degustatiestop aan de brouwerij van La Chouffe. Je weet wat je zaterdag te doen staat!

Al jaren is La Chouffe Classic de populairste van alle Ardennencyclo´s. Op z´n minst vijfduizend wielertoeristen trekken tussen half en einde mei naar het zuiden van de Ardennen. Beleving staat centraal tijdens deze prachtige cyclo. Met een parcours dat zich uitstrekt over de provincie Luxemburg is La Chouffe Classic het verst van Vlaanderen verwijderd, en daarom wordt deze tocht door veel deelnemers opgevat als een leuke daguitstap.

Vergis je echter niet: het is die 18e mei niet enkel en alleen genieten geblazen wanneer je langs pittoreske dorpjes als La Roche-en-Ardenne passeert. De langste afstand van 165 kilometer brengt maar liefst 3.100 hoogtemeters op de teller. Daar is de aanwezigheid van de Côte de la Haussire niet vreemd aan. Een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2 procent over 3,9 kilometer, een maximale stijging van 18,4 procent: dit monster staat terecht te boek als de zwaarste col van België. Heb je het liever wat langer en geleidelijker, dan is er de Côte de Dochamps van bijna 8 km aan zo’n 4 procent. 

Wie La Chouffe zegt, denkt ook aan het bekende Ardennenbiertje. Met de finish bijna in zicht wacht de deelnemers een degustatie aan de bekende brouwerij. Wie daar echter te diep in het glas kijkt, zal het zich nadien nog beklagen, want meteen na die bevoorrading wacht nog de beklimming van de Longue Virée: 3,2 kilometer ´stoempen´ aan gemiddeld 4,6 procent.

De echte ´diehards´ kunnen na de afdaling naar aankomstplaats Houffalize nog een ommetje maken langs de Côte de Saint-Roch (zie foto). Deze beklimming met een gemiddelde stijging van 11 procent is  bekend uit Luik-Bastenaken-Luik en de BinckBank Tour, waar hij vaak als scherprechter optrad toen de koers nog Eneco Tour heette.  

PRAKTISCH

Afstanden: 85 km (1.500 hoogtemeters), 120 km (2.000 hoogtemeters), 157 km (2.500 hoogtemeters).
Belangrijkste hellingen: Côte de la Haussire, La Longue Virée, Rue de Saint Roch.
Start- en aankomstplaats: Centre Sportif, Cour de L’Abbaye, 6660 Houffalize.

Hellingen La Chouffe Classic (klik op helling voor alle info en Strava-segment)

1. Côte de Bonnerue
2. Côte de la Haussire
3. Côte de Dochamps Ouest
4. Côte d’Odeigne
5. Côte de Fond
6. Côte de Langlire
7. Côte de Montleban
8. Côte de Wibrin
9. Longue Virée
10. Côte Saint-Roch