Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Landen-Trois Ponts-Landen: Originele Ardennenrit

Landen-Trois-Ponts-Landen (Proximus Cycling Challenge) is een buitenbeentje in het rijtje van Belgische klimtochten omdat deze tocht niet in de Ardennen start, maar wel in Limburg. Een combinatie die door de deelnemers elk jaar gesmaakt wordt.

Vanaf startpunt Landen voert de rit je eerst door de prachtige en golvende fruitstreek, met recht en reden ´het Toscane van België´ genoemd. Vervolgens steek je de Maas en tegelijk de taalgrens over en wacht met de Condroz de voorloper van de Ardennen. Het parcours wordt steeds pittiger en de natuur steeds ruwer. De langere afstanden brengen je helemaal tot aan de poort van de Ardennen in Hamoir en terug.

Het is die gesmaakte combinatie van verschillende regio´s die van Landen-Trois Ponts-Landen een unieke sightseeing tour op twee wielen maakt. Onderweg liggen geen beklimmingen met klinkende namen te wachten, maar daarom zijn hellingen als Les Cahottes en Côte de Lorcé niet minder mooi.

Zo waan je je op Les Cahottes met enige zin voor verbeelding in de Alpen. Op deze gelijkmatig stijgende klim van een kleine 2 kilometer net buiten Luik volgen de haarspeldbochten elkaar snel op. Het levert schitterende panorama´s op, met de Maasvallei als blikvanger. Wat verderop, in het dal van de Amblève tussen Stoumont en Remouchamps, krijg je met de Côte de Lorcé opnieuw een ´loper´ voor de wielen. Ook op deze klim, die er altijd perfect bij ligt, is het 4 kilometer lang genieten geblazen van het uitzicht over het heuvellandschap.

Het is slechts een greep uit het aanbod van de verborgen pareltjes die tijdens het laatste weekend van mei het ontdekken waard zijn. Dat moet ook Wout van Aert gedacht hebben. De drievoudige wereldkampioen veldrijden stond tijdens de vorige editie bij wijze van training aan de start en zag dat het goed was.

PRAKTISCH

Afstanden: 60 km (400 hoogtemeters), 107 km (1.100 hoogtemeters), 155 km (1.800 hoogtemeters), 215 km (3.200hoogtemeters).
Belangrijkste hellingen: Côte de Rotheux, Les Cahottes, Côte de Lorcé,
Start- en aankomstplaats: EMI 22, Hannuitsesteenweg, 3400 Landen.