Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Laurens Sweeck: ‘Klagen helpt niet’

Een nationale titel staat in principe garant voor een financieel boerenjaar, maar Laurens Sweeck heeft de pech dat 2020 gekaapt is door COVID-19. Toch weigert de minzame Belgische kampioen aan zelfbeklag te doen: "Als je ziet dat heel wat mensen met hun gezondheid sukkelen door het virus, moet ik niet zagen over centen."

“Veldrijden zonder publiek is een beetje raar. Op zich voel je daar tijdens een wedstrijd weinig van omdat je toch echt gefocust bent op de cross, maar als je nadien op het podium staat, is het vreemd om naar niemand te kunnen zwaaien. Er zijn enkel een paar fotografen aanwezig, terwijl je anders applaus krijgt van honderden mensen. De omstandigheden zijn speciaal en dat vraagt ook van ons een aanpassing. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er niet echt naar uitkeek om te crossen zonder supporters, maar het valt eerlijk gezegd mee. Ja, je mist de adrenaline van het publiek op bepaalde stroken en er is minder sfeer op de cross, maar we moeten er even door en het is voor elke renner hetzelfde.”

Laurens Sweeck is zijn relativerende zelf wanneer we hem vragen wat crossen zonder publiek met hem doet. Toch is de impact van de coronacrisis op het veldrijden niet te onderschatten. Het nieuwe cyclocrossseizoen trok zich met veel horten en stoten op gang. Kruibeke en Lokeren werden eerst geschrapt, maar vervolgens toch opnieuw op de kalender geplaatst. De nieuwe Wereldbeker zag manche na manche in het water vallen. En ook de andere organisatoren blijven zich in de haren krabben om het budget rond te krijgen. Kortom: de kalender ligt nog lang niet vast.

Spookt dat door je hoofd, Laurens?
Laurens Sweeck: “Neen, eigenlijk niet. ik bekijk het week per week. Het is natuurlijk een spijtige zaak dat veel wedstrijden niet kunnen doorgaan, maar op dit moment is er wel nog bijna elk weekend cross en focus ik me op de wedstrijden die wel kunnen plaatsvinden. Het komt ook niet als een volledige verrassing. Corona woedt al een tijdje en we wisten dat we een moeilijk seizoen tegemoet gingen. Ik ben al blij dat we überhaupt kunnen crossen. Ik had ergens gehoopt dat het nog met een beetje publiek zou zijn, maar dat zit er blijkbaar niet echt in.”

Er zijn al heel wat wereldbekerwedstrijden weggevallen …
“Klopt, dat is echt jammer. Als zandliefhebber vind ik het heel spijtig dat de Duinencross in Koksijde niet plaatsvindt. Maar goed, ik mag daar niet te lang bij stilstaan, want het zijn zaken waar je als crosser toch geen invloed op hebt.”

Lees het volledige artikel in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!