Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Legendarisch fietsavontuur in Afghanistan

Afghanistan is bekend om heel wat negatieve zaken, maar in het filmpje 'Forgotten Dirt' van Matt Hunter zien we een andere kant van het land. Avontuur is er wel verzekerd. Bekijk de clip hier!

Je mag wel geen doetje zijn, als je wil biken in Afghanistan, zo bleek uit het filmpje. Kolkende rivieren oversteken, met paarden door een meter sneeuw zakken, met de fiets op de rug te voet afdalen langs een ravijn: het hoort er allemaal bij. De vriendelijkheid van de lokale bevolking, de mooie singletracks en de prachtige uitzichten zijn wel een knappe beloning. De groep klom 8355 hoogtemeter bijeen en daalde 8855 meter af.

“Dit was een legendarische trip door een van de meest afgelegen en moeilijkste plaatsen ter wereld om te reizen. Fietsen door deze regio was iets speciaals. Het was zwaar, maar ik denk dat we allemaal trots zijn op wat we hebben bereikt”, zei Tom Bodkin, gids bij Secret Compass.

Matt Hunter, de biker die het initiatief nam, was onder de indruk: “Het was een onnavolgbare ervaring om door de Wakhan (Afghaanse bergregio, red.) te rijden. Op het eerste gezicht kan het banaal lijken om de halve wereld ronde te reizen en je gezondheid en veiligheid op het spel te zetten, om gewoon te gaan fietsen. Maar de belevenis woog tien keer zwaarder door dan die factoren. We konden dit als mountainbiker niet doen zonder de hulp van de Afghanen die mee waren. Op die manier waren we een team. We kwamen om te fietsen, maar we zagen ook hoe mensen kunnen overleven zonder iets dat wij als normaal beschouwen.”