Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Lotto Soudal strijkt neer in Ghelamco Arena

Sinds november is de nieuwe vestiging van Energy Lab Gent open voor het publiek. In de Ghelamco Arena worden de Lotto Soudal-renners uitgebreid getest hoever hun conditie staat. Zoals gewoonlijk ondergaan de renners een conditietest op de fiets, daarnaast wordt hun lichaam volledig in kaart gebracht onder de Dexa scan en krijgen ze trainingsadvies voor de komende weken op basis van de testresultaten.

Wim Van Hoolst, Energy Lab coach en trainer van de Lotto Soudal-ploeg, nam de testen af en verzorgde deskundig commentaar. De voornaamste test is de conditietest op de fiets. Deze test bestaat uit een progressieve inspanning. Per vijf minuten wordt de weerstand opgevoerd. Op het einde van elke inspanningstrap wordt een klein bloedstaal afgenomen waarvan de melkzuurconcentratie wordt gemeten. Aan de hand van het aantal melkzuur in het bloed bij een bepaalde inspanning, kan de trainer perfect de trainingszones berekenen. Het geleverde wattage, trapfrequentie, hartslag, vermoeidheidsgraad, melkzuurproductie, basisuithouding, intensieve uithouding en maximale prestatievermogen worden gemeten en geanalyseerd tijdens en na deze test.

Wim Van Hoolst, Energy Lab: “De renners leggen in een seizoen drie keer een conditietest af; begin december, begin januari en een keer tijdens het seizoen in aanloop van een belangrijke wedstrijd of periode. We nemen drie keer een test af, omdat de conditie van de renners enorm verbetert in december; zoveel zelfs dat beide testen met 10 à 40 watt kunnen verschillen. Iedere renner start aan 100 watt en om de vijf minuten komen daar 40 watt bij. Per vijf minuten wordt er een bloedstaal afgenomen om het melkzuurgehalte te meten. Op het einde van de test hebben we een perfect beeld van hoe de conditie van de renner is en wanneer hij begint te verzuren. Achteraf analyseren we de resultaten en worden hun hartslag- en wattagezones bepaald. Hiermee kunnen de renners aan de slag tijdens hun trainingen op de eerste trainingsstage.”

“Bij goed getrainde professionele wielrenners liggen hun aerobe drempel, anaerobe drempel en maximaal prestatievermogen rond 4, 5 en 6 watt per kilogram lichaamsgewicht. Op basis van deze waardes worden hun hartslagzones voor de verschillende trainingsvormen berekend. De resultaten worden steeds meteen besproken met de renners. Ook de hartslag en powerwaarden worden onmiddellijk aangepast in het trainingsschema. De meeste Lotto Soudal-renners worden individueel opgevolgd door Energy Lab en bijgestuurd waar nodig. Sommige renners hebben hun eigen trainer, in zo’n situaties is er gezamenlijk overleg m.b.t. tot de trainingsplanning zodat alle renners van de ploeg dag per dag gevolgd kunnen worden.

Tiesj Benoot: “Vroeger keek ik absoluut niet uit naar deze testen, maar nu is dat beter. Ik ben zelf zeer geïnteresseerd in de wetenschappelijke uitleg achter de testresultaten en besteed daar de nodige aandacht aan. Als professioneel renner moet je weten wat je lichaam aankan en tot wat het in staat is. Deze testen geven daar een goed beeld van en zijn een waardemeter met het oog op komende seizoen. Als jonge renner is het leuk om de huidige testen te vergelijken met die uit het verleden; ieder jaar boek ik vooruitgang en dat bewijst dat de trainingen aanslaan.”

“In samenwerking met mijn persoonlijke trainer volgt Energy Lab mij op en tekenen ze samen mijn trainingsschema voor de komende weken uit. Tijdens de komende stage houden we rekening met de wattage- en hartslagzones wanneer we trainingsritten maken. Zonder deze testen tasten we in het duister wanneer we krachtblokken of intensieve trainingen moeten doen. Het huidige wielrennen wordt steeds wetenschappelijker en daarom zijn deze testen noodzakelijk.”