Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Maarkedal wil Berg ten Houte terug in de Ronde met slim plannetje

Maarkedal is een van die typische, mooie dorpen in de Vlaamse Ardennen waar je als wielertoerist geniet van de schoonheid en afziet op de heuvels. Maar een van de bekendste ervan doet de Ronde van Vlaanderen niet aan. Daarom bedachten ze daar een snood plan...

Midden januari starten in Maarkedal namelijk de werken aan Berg ten Houte. De Tenhoutestraat lag er niet meer al te effen bij, maar na de ingreep zal dat nog minder het geval zijn, zij het dan met opzet. Bij de werken over een afstand van één kilometer zal het steilste stuk van de klim, zo’n 300 meter, in kasseien worden gelegd. “De kasseien op Ten Houte zullen een toeristische meerwaarde zijn voor de gemeente. Hopelijk doet de Ronde van Vlaanderen dan ook eens Berg ten Houte aan”, legt schepen Frederik Van Nieuwenhuyze (N-VA) uit aan HLN.

In 2018 moet je deze nieuwe kasseiklim nog niet verwachten in de Ronde, want dat parcours is al uitgetekend, maar organisator Wim Van Herreweghe laat aan Het Nieuwsblad weten dat hij de strook, als ze is afgewerkt, wel zal bekijken en in het achterhoofd houden voor bijvoorbeeld Dwars Door Vlaanderen. De organisatie van de E3 Harelbeke is eveneens geïnteresseerd.

Andere ‘Vlaamse bergen’ in de gemeente, zoals de Stationsberg, Steenbeekdries, Mariaborre, Eikenberg en Donderij, zijn pas in 2019 of 2020 aan de beurt voor een groot onderhoud omdat dat beschermde kasseiwegen zijn, waardoor rekening moet worden gehouden met de subsidieplanning van het Vlaams Gewest.