Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Machtsvertoon Van Aert op Ventoux was jullie moment

Om nog een laatste keer terug te blikken op het grandcrujaar 2021 selecteerden we acht grootse momenten uit het wegseizoen. Daaruit kozen jullie de Tourrit van Wout van Aert over de Ventoux als hét wielermoment van 2021.

Maar liefst 61% van de stemmen gingen naar de majestueuze ritzege van Wout van Aert in de Ventouxetappe van de Ronde van Frankrijk. Via een tegenaanval raakte hij in de vluchtgroep van Alaphilippe, waar hij pas aan de voet van de eerste beklimming van de Mont Ventoux aansloot. Bij het ronden van de top schoot nog zeven man over, maar al vroeg in de tweede beklimming van de Reus van de Provence werd het groepje verder uitgedund. Kenny Elissonde leek de sterkste van het trio van Trek-Segafredo en reed weg, met Alaphilippe, Mollema en Van Aert in de achtervolging. De fusee van Wout moest dan nog worden aangestoken en die zorgde voor een stevige knal waarop de anderen geen antwoord meer hadden. Met een comfortabele voorsprong kon hij aan de ultieme afdaling richting Malaucène beginnen. Ook klimmen behoort tot het repertoire van de artiest genaamd Wout van Aert.

Die andere publiekslieveling, Mathieu van der Poel, strandde op de tweede plek met zijn onweerstaanbare demarrage in de Strade Bianche. Zijn grootse zege in Siena overtuigde 13% van het Cycling-publiek. Na een prik van Alaphilippe was het op de steile Le Tolfe uiteindelijk Mathieu van der Poel die de finale schifting in de sterke kopgroep met onder meer Van Aert, Pogacar en Pidcock maakte. Op de steile Via Santa Caterina in Siena plaatste hij een monsterlijke versnelling waarmee hij Alaphilippe en Bernal ter plaatse liet. Als je die straffe demarrage ziet, is het bijna niet te geloven dat hij in de Ronde en Roubaix de sprint verloor van Asgreen en Colbrelli.

Parijs-Roubaix was jullie derde favoriete moment van het voorbije wegseizoen. Ondanks stevig weerwerk van Marianne Vos in de achtervolging was het voormalig wereldkampioen Lizzie Deignan die als eerste vrouw een kassei in de lucht mocht steken in het midden van de Vélodrome. Bij de mannen kregen we na lang wachten nog eens een regeneditie en die ontgoochelde niet. Het weer en de modder schakelden heel wat renners uit en zelfs Mathieu van der Poel bleek niet onfeilbaar, want het was Europees kampioen Colbrelli die de sprint met drie won, net voor revelatie Florian Vermeersch.