Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

‘Marathonrijders kiezen voor 29’ers’

Mountainbikers verkiezen steeds meer de 29" wielen boven de 26" voor een marathon. Dat blijkt uit cijfers van de achtdaagse Absa Cape Epic.

Waar de 29’er in 2011 nog maar goed was voor 23% van het fietsenpark in de Cape Epic, is dat aantal dit jaar gestegen naar 64%. De gebruikers roemen vooral de betere klim- en daalcapaciteiten, meer grip en verbeterde rolweerstand.

Jose Hermida van het Multivan Merida team rijdt zijn wereldbekerraces nog met een 26’er, maar schakelde voor de Cape Epic van vorig jaar na lang twijfelen toch over op een 29 inch wielen. “Voor marathons is een 29’er duidelijk sneller”, heeft hij geen spijt van zijn keuze. “In vergelijking met de cross-country ligt de snelheid in deze wedstrijden toch relatief lager. Daarmee wordt het nadeel van de zwaardere wielen volledig gecompenseerd.”

Op vlak van gewicht is er overigens al heel wat vooruitgang merkbaar. Het verschil tussen de 26’er en 29’er bedraagt nog slechts enkele honderden grammen. Aanvankelijk was er ook slechts een beperkt aantal banden beschikbaar voor deze grotere wielmaat, maar tegenwoordig is er voor elk wat wils op vlak van rubber.

Dan blijft er natuurlijk nog het nadeel voor de kleinere bikers, die het vaak moeilijker hebben om een goed passende 29’er te vinden. Met de 27,5 inch wielen kan dit gat waarschijnlijk dichtgefietst worden. Er wordt verwacht dat deze nieuwe wielmaat in 2013 helemaal ingeburgerd zal zijn op de markt.

Voormalig wereldkampioen cross country Nino Schurter won de wereldbekerwedstrijd in Pietermaritzburg op een 27,5’er. Ook MTB-legende Thomas Frischknecht is gewonnen voor deze maat: “Ik denk dat dat 27,5 inch de toekomst is. Tijdens mijn carrière heb ik er nog mee kunnen rijden en ik heb er echt een voordeel in gevonden.”