Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer dan 400.000 fietsen verkocht in 2013

Naar aanleiding van Velofollies (17 t.e.m. 19 januari, Kortrijk Xpo) werd een marktonderzoek gevoerd bij de Belgische fietsvakhandel. Er werden meer fietsen verkocht, vooral stads- en damesfietsen en e-bikes.

Het ontbreken van cijfermateriaal voor de Belgische fietsbranche zette de organisatie van de beurs Velofollies aan tot het houden van een digitale enquête naar 1.574 Belgische fietshandelaars. Met een responsgraad van meer dan 21% leveren de resultaten van deze peiling alvast een aantal representatieve en interessante gegevens op.

FIETSVERKOOP STIJGT

Het onderzoek toon in eerste instantie aan dat gemiddeld 258 fietsen per fietswinkel worden verkocht in België. Na extrapolatie kan men besluiten dat 2013 goed was voor 406.092 verkochte fietsen via het kanaal van de fiets vakhandel (d.i. exclusief de verkopen via grootwarenhuizen en via internet).

Ruim de helft van deze verkopen is toe te schrijven aan de damesfietsen ( 56,1%), en meer specifiek de dames racefiets. Vrouwen vinden stilaan de weg vanuit de fitnessruimte naar het fietsen in openlucht, en bovendien richten meer en meer fietsenhandelaars in hun showroom ook een afzonderlijk damescorner in.

Uitgesplitst per categorie of type fiets blijkt dat voornamelijk de traditionele stadsfiets (25.17%) en de accessoires en onderdelen (24.52%) de klanten naar de vakhandel doen afzakken. Opmerkelijk is ook dat op een zeer korte periode de verkoop van elektrische fietsen, met bijna 21%, zich in de top 3 van best verkopende producten nestelt. Racefietsen en Mountainbikes komen op plaats 4 en 5.

T.o.v. 2012 geven de respondenten aan dat de fietsverkoop in België het afgelopen jaar in de detailhandel een stijging van 4,4 % liet optekenen. Deze stijging is vooral te danken aan de elektrische fiets die vorig jaar voor een flinke meerverkoop zorgde. Bijna 61 % van de fietsenmakers brachten meer e-bikes aan de man of vrouw dan vorig jaar.

TOEKOMSTIGE EVOLUTIE

Ook op de vraag wat in de toekomst het meeste verkoopspotentieel bood was het antwoord vrijwel eenduidig: opnieuw was het de elektrische fiets die door de grote meerderheid (93%) naar voor werd geschoven.

Volgens de producenten en invoerders zal in de toekomst de (duurdere) stadsfiets trouwens het onderspit moeten delven en zullen stelselmatig, dankzij steeds nieuwe technologische ontwikkelingen, nog meer consumenten overstappen van de traditionele stadsfiets naar de e-bike. Dit vooral voor het woon-werk verkeer, dat bovendien ook fiscale voordelen biedt. De gemiddelde leeftijd van de e-bike fietser blijft trouwens ook dalen, wat het potentieel van dit type fiets nog groter maakt.

De categorie accessoires en onderdelen zullen volgens de respondenten eveneens voor mooie groene cijfers zorgen in 2014. En als derde potentiële groeier voor volgend jaar werd de racefiets aangevinkt. Bij het raceverhaal blijven productontwikkelingen belangrijk bij het overschakelen naar een nieuwe fiets. Elektronisch schakelen en schijfremmen zorg(d)en vb. voor een nieuwe golf van aankopen. Ook het sneller starten op jeugdige leeftijd met wielrennen heeft zijn invloed op de verkoop, en zal ervoor zorgen dat deze categorie opnieuw in stijgende lijn zal gaan.

(VER)NIEUWEN

Een feit dat bij onze noorderburen al vele jaren bestaat, waait nu ook over op de Belgische markt. De aankoop van een tweedehands fiets wint sterk aan populariteit. Ongeveer de helft van de ondervraagde vakhandelaars heeft tweedehands fietsen de showroom uitrijden. Bij ruim 2/3 van hen is de verkoop van tweedehands fietsen het afgelopen jaar zelfs gestegen, wellicht als gevolg van de huidige economische omgeving. Hier zijn het vooral de kinderfietsen die het peloton aanvoeren.

Tweedehandsfietsen zijn trouwens een ideaal product dat via het Internet wordt doorverkocht. Het is duidelijk dat ook de fietsbranche niet kan ontsnappen uit de greep van het internetgeweld. Momenteel biedt slechts zo’n 10% van de ondervraagden hun producten online aan, maar op de vraag of ze in de toekomst overwegen een online shop te openen antwoordde bijna 20% positief.

VELOFOLLIES

Van 17 t.e.m. 19 januari kan je alle nieuwe fietsmodellen bezichtigen op Velofollies in Kortrijk Xpo. Ruim 280 exposanten presenteren er hun nieuwigheden voor 2014 op meer dan 40.000 m² beursoppervlakte.