Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer suspense in Waalse Pijl door nieuwe helling?

Naar goede gewoonte wachtte ASO lang om het definitieve parcours van Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl bekend te maken. Dinsdag was het dan eindelijk zover. Cycling.be geeft je meteen ook alle hellinginfo mee.

Pas een week voor de wedstrijden maakte organisator ASO de laatste details bekend van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Vorig jaar startte La Flèche Wallonne nog in Bastogne, maar dit jaar verhuist de start noordwaarts naar Waremme, niet zo ver van de taalgrens met Vlaanderen. Van daaruit gaat het naar het zuidoosten, tot in Durbuy, om dan terug naar het noordwesten te richten tot in Ohey, waar de lokale rondes beginnen. Uiteraard blijft de aankomst bovenop de Muur van Hoei, maar niet voordat er tien andere hellingen zijn bedwongen. In vergelijking met vorig jaar komt in de aanloop de Côte des 36 Tournants erbij, en verdwijnt in de lokale rondes de Côte d’Ahin.

Maar de belangrijkste aanpassing is het extra lusje in de finale ronde over de Côte de Cherave, een korte maar steile helling op amper vijf kilometer van de slotklim. Zo verdwijnt de lange, vlakke aanloop en hoopt de organisatie duidelijk op meer vuurwerk dan enkel op die laatste keer Muur van Hoei.

Ook de vrouwen rijden hun Flèche Wallonne, maar zij starten al in Hoei en beginnen meteen met het klimwerk. 121 kilometer later komen ze voor de tweede keer boven op de Muur van Hoei en sprinten ze voor de zege. Pauline Ferrand-Prevot, de huidige wereldkampioene, won er vorig jaar. De dames moeten negen hellingen over. In de twee rondes zitten telkens de Côte d’Ereffe, Côte de Bellaire, Côte de Bohissau en Mur de Huy, maar in de laatste ronde komt net voor de laatste aanval op de Muur nog die nieuwe Côte de Cherave.

Klik hieronder op elke helling om het profiel, kaartje, de info en het Strava-segment van iedere klim te zien.

Hellingen Waalse Pijl

1. Côte des 36 Tournants (na 22 km)
2. Côte de Bellaire (92 km)
3. Côte de Bohissau (100 km)
4. Mur de Huy (118 km)
5. Côte d’Ereffe (131 km)
6. Côte de Bellaire (150 km)
7. Côte de Bohissau (158,5 km)
8. Mur de Huy (176,5 km)
9. Côte d’Ereffe (189 km)
10. Côte de Cherave (200 km)
11. Mur de Huy (205,5 km)