Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Merida claimt titel lichtste productiefiets

De vierde incarnatie van de Merida Scultura werd net voor de start van de Giro voorgesteld. Met zijn framegewicht van 740 gram doet hij het niet slecht, maar de full-option Scultura 9000 LTD doet de weegschaal al stoppen op 4,56 kg.

Merida is aanwezig in de WorldTour en dus ook in de Giro bij het team Lampre Merida – geen wonder dus dat ze net voor die grote ronde de nieuwe Scultura voorstellen. Het framegewicht van 740 gram (in maat S/M) plaatst hem bij de lichtgewichten, maar de Scultura wil meer dan een klimfiets zijn. Dat zie je aan enkele aerodynamische ingrepen maar ook aan enkele maatregelen voor meer comfort.

Door de aerodynamisch gunstigere plaatsing van de achterrem onder het bracket – enigszins ten koste van het gebruiksgemak – kan de rembrug tussen de staande achtervork weg, wat in combinatie met de 27,2 mm zadelpen, de 25 mm bandjes en de eigen carbontechnologieën voor meer comfort zorgt. Merida weeft – net zoals Museeuw Bikes – vlasvezels in de carbonstructuur, en dat dempt de trillingen beter. Door de afgeplatte achtervorken krijg je ook wat horizontale doorbuiging, zodat slecht wegdek wat wordt uitgevlakt.

De aerodynamische ingrepen zien we ook in de interne bekabeling (met Di2-compatibiliteit) en de nieuwe buisvormen. De onder- en zitbuis kregen een NACA Fastback-profiel, met een traanvorm vooraan en een afgeplatte achterkant. Het massieve BB386-bracket garandeert een torsiestijfheid van 60 N/mm, zodat je snel kunt accelereren. De balhoofdbuisstijfheid ligt op 92 Nm/°, voor een goed stuurgedrag. De korte achtertrein van 400 mm maakt er een echte racefiets van. De geometrie is ook iets agressiever met een kortere balhoofdbuis en langere bovenbuis.

Om het gewicht zo laag te krijgen, werkte Merida naar een buisdikte tot 0,7 mm. De vakmannen in de fabriek leggen meer dan 400 verschillende carbonmatten samen om elk frame te creëren.

Om tot het fenomenale totaalgewicht van 4,56 kg te komen bij de Scultura 9000 Ltd monteerde de Taiwanese fietsenmaker enkel de lichtste onderdelen: Sram Red, Tune Skyline-wielen, en AX Lightness-onderdelen. De prijs zal dan ook navenant zijn. Merida doet maar één productierun van die gelimiteerde uitvoering. Er komen uiteraard ook iets betaalbaardere modellen op de markt.