Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mohoric wint met dropper post

Na een sluwe en sterke ontsnapping uit de kopgroep tijdens de afdaling van de Poggio kon Mohoric zijn kleine voorsprong vasthouden tot de meet in Sanremo. Opmerkelijk aan de fiets van de winnaar van Milaan-Sanremo 2022 is dat die uitgerust was met een dropper post voor een lager zwaartepunt en meer controle.

De afdaling van de Poggio is dan wel niet zo steil, maar wel supertechnisch. In het verleden ging al menig renner er in de fout. Een perfecte gewichtsverdeling is een must om de bochten perfect aan te snijden.

Een dropper post – of telescopische zadelpen – is op een mountainbike goed ingeburgerd om zo over een lager zwaartepunt te kunnen beschikken en betere controle uit te oefenen bij het dalen. Op een racefiets is het eerder exceptioneel maar levert het bij een technische afdaling zoals de Poggio wel voordeel op. Volgens Mohoric zelf was het iemand van Team Bahrain Victorious die met de idee van de dropper post kwam toen hij aangaf al de hele winter met Milaan-Sanremo in het hoofd te zitten. Het team stelde vervolgens een fiets samen met dergelijke zadelpen en in de training was een eerder sceptische Mohoric overtuigd. Hij maakte in de race dan ook optimaal gebruik van het snufje bij het wegrijden in de afdeling, maar zelfs met die extra controle kende de Sloveen nog enkele hachelijke momenten, zoals McEwen ook via Twitter opmerkte.

Gelukkig kwam Mohoric heelhuids beneden en kon hij zijn krappe voorsprong vasthouden tot op de finishlijn.

De vraag is nu wel wat de UCI in de toekomst zal doen met het gebruik van een dropper post op een koersfiets. Het voordeel van strategisch gebruik van dit snufje is door Mohoric alvast met vlag en wimpel bewezen.