Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mulkens haalt podium in de Croc

De vijfde, technische etappe in de Crocodile Trophy was voor de Nederlander Jeroen Boelen. Hij won voor de Duitser Urs Huber, die leider blijft, en de Belg Mike Mulkens. Kevin Hulsmans werd achtste.


De vier snelsten zaten niet lang bij elkaar.
De eerste 40 km van rit 5 hadden een vast recept: steile beklimmingen en adembenemende afdalingen. Daar werden dan ook de verschillen gemaakt. Velen durfden niet meegaan met de snelsten, anderen reden lek. De favorieten kenden geen pech. Urs Huber en Jeroen Boelen staken met kop en schouders boven de rest uit en het was Boelen die zijn tweede opeenvolgende ritoverwinning opstreek.

De Nederlander Boelen, die zijn eerste Crocodile Trophy rijdt, vergeleek de rit met de Cape Epic, waar hij eerder dit jaar zevende eindigde. De rit was erg zwaar en golvend in het begin met grote en losliggende stenen en veel wortels. Vijf kilometer na de start, toen de weg begon op te lopen, was er een ontsnapping met Christoph Sokoll, de Belg Kevin Hulsmans, Justin Morris en Brad Davies. Zij kregen maximum een minuut voorsprong. Hulsmans kreeg te horen van Davies dat dit de echte Crocodile Trophy was: “Dit is een fantastisch parcours. Kevin leek het niet eens te zijn met mij, maar hey, geen probleem!”

Mike Mulkens: ‘Uiteindelijk was het simpel: de twee besten reden voorop’
Op de eerste technische klim demarreerde Urs Huber en Boelen volgde. Ze kregen de vier leiders te pakken en lieten hen achter. Wolfgang Krenn en de Belg Mike Mulkens kwamen aansluiten, zodat de top vier van het klassement vooraan reed. Mulkens en Krenn moesten er wel weer af op een tweede klim. De Koreanen en Australiërs maakten gebruik van hun daalkunsten, ondervond Hulsmans: “Ik had de indruk dat ze over de stenen vlogen terwijl ik onder de grond leek te rijden.”

Na de zware openingsstrook had de groep Hulsmans al 6’30” achterstand op de twee leiders. Mulkens en Krenn slechts 20″. “Ze lieten ons niet dichter komen,” vertelde Mulkens. “Krenn en ik vertraagden dan wat, in de hoop dat ze hetzelfde zouden doen, maar dat gebeurde niet. Ze namen direct een minuut. Uiteindelijk was het simpel: de twee besten reden voorop.”Hulsmans (rechts) mocht door de rivier waden.
Boelen had als goede spurter het geluk dat de finale vlak was, zodat hij voor de tweede keer won en het puntenklassement aanvoert. Mulkens eindigde zeven minuten later als derde, voor Krenn, die de Belg de podiumplek gunde: “Gisteren was Mike zo sterk maar hij werd niet beloond aan de meet. Vandaag verdiende hij dat podium.”

Kevin Hulsmans werd in de eerstvolgende groep achtste op 17’18”. Bruno Naessens, Jan Verboven en Gert Maes werden respectieverlijk 13de, 14de en 17de. Huber blijft aan de leiding in de algemene stand, Boelen is tweede, Mulkens vierde op een half uur, Hulsmans zesde en Huub Duyn is de derde Belg op een negende stek.

Zondag wacht de bikers een lange, heuvelachtige etappe van 189 km tussen Mt Mulligan en Mt Mulgrave.