Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Na de C17 komt Brooks met de C15

Vorig jaar verliet zadelmaker Brooks England (since 1866) het pad dat tot dan geplaveid was met koeienhuiden, ofwel: met leer. De nieuwkomer Cambium C15 is net als de C17 van natuurrubber, maar het is wel een heel stuk smaller.

We zitten in een touringcar van Birmingham naar Blakewell, onderweg van de ene highlight naar de andere, op een perstrip op uitnodiging van Brooks England. Het landschap is golvend en groen en naar het schijnt wordt het er nog beter op, straks in het Peak District, waar ons overmorgen de Eroica Brittannia wacht, eerste editie. Een retro-tocht die zijn inspiratie vond in de echte Eroica, in Gaiole in Chianti, Toscane.

Maar eerst over naar Brooks’ nieuwe highlight voor 2015, het Cambium C15 zadel, dat we gisterenavond in première te zien krijgen en waarvan we meteen één van de van 1 tot en met 999 genummerde Limited Edition exemplaren mee mochten nemen. Brooks sloeg vorig jaar een nieuwe weg in met hun eerste niet-lederen zadel Cambium C17, vernoemd naar het all-time best verkopende zadel B17. De C17 is van gevulcaniseerd natuurrubber en heeft een zadeldek van biologisch geteeld katoen. Het moest de brug slaan tussen het toerfietsende Brooks-publiek en een breder contingent van sportieve of zelfs competitieve fietsers. De troeven waren (en zijn) de duurzaamheid, het gebruiksgemak, maar vooral het instantane comfort. Zitten, rijden, meteen genieten. De hangmatachtige flexibiliteit van de C17 geeft inderdaad direct een geweldig rijcomfort, terwijl de breedte ook bijzonder veel ondersteuning geeft. Maar juist daarin verschilt het nieuwe C15 zadel: het is stukken slanker en nog meer toegespitst op racefietsers.

Brooks is er ontegenzeggelijk in geslaagd om de looks alvast meer af te stemmen op de meestal ranke lijnen van een koersfiets of van een mountainbike. Hoe het zadel zich in de praktijk houdt, gaan we zeker vertellen na de eerste rij-impressies.