Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nederige Evenepoel nestelt zich in underdogrol

Woensdagavond konden we Remco Evenepoel spreken. Nederig en schijnbaar zonder druk op zijn schouders stond hij samen met ploegmaat João Almeida in een Zoom-call de pers te woord. Voor Evenepoel is de Giro zijn eerste wedstrijd na een lange revalidatie, Almeida deed vorig jaar al 15 dagen ervaring op met het dragen van la maglia rosa.

De meeste vragen gingen richting Evenepoel, best normaal aangezien de jonge Brabander voor het eerst in competitie treedt sinds zijn akelige val vorig jaar in Il Lombardia. “Het is afwachten hoe het lichaam zal reageren”, klinkt het bij Remco. Waarom niet beginnen met een kleinere koers ter voorbereiding? “Daar was simpelweg geen tijd voor. De komende drie weken zijn eigenlijk een soort stage om te zien waar ik sta en wat mijn progressie is. Mijn uiteindelijke doelen liggen deze zomer in Tokio en het BK.” Dat vertelt hij ook in het exclusieve en uitgebreide interview in het meinummer van Cycling, dat nu in de winkel ligt. De underdogrol verafschuwt Remco niet, maar misschien is dat wel zijn bedoeling en rijdt ie alsnog de concurrentie aan flarden in Italië.

“Ik wil geen al te hoge verwachtingen stellen”

Niet zonder risico

Remco’s revalidatie ging niet zonder horten of stoten wat resulteerde in tien ontzettend lange maanden. Zijn diepste punt in z’n herstel? “Toen ik voor het eerst uit mijn bed stapte na die valpartij. Man, dat deed zoveel pijn. Lang niet koersen kan je echt tot een depressie drijven, hoor. Uiteindelijk heb ik niet echt het gevoel gehad langs de zijlijn te zitten. Ik ging mee op stage met mijn ploegmakkers, al moest ik daar de fiets ruilen voor het zwembad. De laatste dagen en weken was het keihard werken om in de beste vorm te geraken voor deze Giro. Toen ik zag hoe straf ons team weer presteerde de afgelopen maanden, gaf me dat vooral veel motivatie.”

De Giro aanvangen zonder wedstrijdritme komt niet zonder gevaar, dat weet ook Evenepoel. “Natuurlijk kan je je niet de volle 100% voorbereiden op een koers zonder daarvoor een wedstrijd gereden te hebben. Dat is gewoon een risico dat we genomen hebben. Maar in het verleden deed ik ook enkel een hoogtestage voor een rondekoers en die won ik (hij heeft het over de Ronde van Burgos, red.), dus dat schept dan weer moed.” De lach op Remco’s gezicht spreekt boekdelen. Onze landgenoot is uiterst tevreden dat hij terug op de fiets zit. “Het is fijn om samen met de ploeg terug in het peloton aanwezig te zijn. Ik maak me weinig zorgen over de eerste beklimmingen bergop. Daar meteen het verschil maken, is nog te vroeg, wellicht. Ik wil geen al te hoge verwachtingen stellen voor mezelf, gewoon genieten en afwachten hoe mijn lichaam reageert.”

“João en ik zullen de roze trui in tweeën delen”

Contract nam onzekerheid weg

De contractverlenging was een mooie opsteker voor Remco tijdens zijn revalidatieproces. Het toont eveneens het vertrouwen van Patrick Lefevere in het supertalent aan. “Je voelt hoe dan ook vertrouwen als je een contract van vijf jaar tekent bij een team. Mijn contractverlenging bij Deceuninck – Quick-Step was een dankjewel aan Patrick en het volledige team, die mij doorgaans in goede en slechte tijden steunen. Met dat contract achter de rug, kan ik me volledig focussen op het sportieve.”

Roze na de proloog?

De vraag of een van de twee meteen de roze trui mag aantrekken na de proloog op 8 mei kon natuurlijk niet ontbreken. “Voor mij en João geldt één regel: zo hard mogelijk rijden”, vertelt Evenepoel. De verwijzing naar de grootse tijdritoverwinning van Rémi Cavagna in Romandië benadrukt nog maar eens de samenhang binnenin ‘The Wolfpack’. “Hij is de man in vorm, dus zou het me niet verbazen mocht hij de proloog winnen”, stelt Remco. Als je rekent op een goede eindklassering kan een goede tijdrit niet ontbreken, weet Almeida. “Ik heb nog nooit een tijdrit gewonnen, maar kan wel een goede chrono neerzetten. Ik schat mijn eigen winstkansen laag in. Volgens mij pakt Rémi het roze”, besluit de Portugees. Op de vraag wie het meeste kans maakt op la maglia rosa wijzen de heren elkaar aan. “Desnoods delen we hem”, grapt Remco.

Deze zomer in topvorm

Voor de rest blijven de plannen van Evenepoel ongewijzigd. De Olympische Spelen blijven het hoofddoel voor de jonge Belg. Dankzij heel wat tijdritkilometers in deze Giro kan hij een inschatting maken waar zijn progressie staat. “De grote plannen voor 2021 zijn niet veranderd door de val, maar alles hangt af van deze Giro. Ik wil me nu vooral goed en vertrouwd voelen op de fiets en in het peloton. Zaterdag ga ik gewoon zo snel mogelijk vlammen negen kilometer lang. Tijdrijden op de eerste koersdag wordt hoe dan ook pijnlijk, maar ik hou van tijdrijden en heb veel getraind op de fiets. Dit is belangrijk voor de opbouw naar de Olympische Spelen. We zien wel waar het schip strandt…”, sluit een nederige Evenepoel af.

Wil je het hele verhaal van Remco Evenepoel lezen, haal dan Cycling 14 in huis, nu in de winkel, maar ook verkrijgbaar via onze webshop of online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!