Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nederland krijgt geen col

Alpe d'Huez blijft voorlopig de enige 'Nederlandse' berg. De kunstmatige col van 2 kilometer hoog die onze noorderburen in de polders wilden neerplanten blijkt onhaalbaar.

Freelance journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld kwam een tijdje geleden met het idee op de proppen. De kunstmatige berg leek hem een ideale trainingsplek voor fietsers, maar er waren bovendien ook mogelijkheden voor wintersport én er zou bijvoorbeeld energie kunnen worden opgewekt.

Zonneveld heeft het idee nu uit zijn hoofd gezet omdat het onuitvoerbaar is. “Het is niet te betalen en je krijgt het materiaal niet bij elkaar om hem te bouwen”, zegt Zonneveld in het Algemeen Dagblad. Zonnevelds conclusie is mede gebaseerd op nieuwe berekeningen van wiskundigen van de TU Eindhoven. Volgens hen is de berg niet te bouwen met bestaand materiaal.

Voor een berg van 2 kilometer hoogte en met een basis van 14 kilometer zijn zoveel stenen, zand, plastic, staal, beton of glas nodig, dat het niet te betalen is. Ramingen van de kosten lopen sterk uiteen, maar komen wel allemaal op haast onvoorstelbare bedragen uit, ergens tussen de 4 en 7 biljoen (4.000 tot 7.000 miljard) euro. Bovendien is er zoveel materiaal nodig, dat schaarste op de wereldmarkt dreigt als Nederland de berg zou bouwen.

DAN MAAR EEN BERG VAN 300M

Toch zijn de plannen voor een Nederlandse berg niet helemaal van de baan. “We werken nu aan een in eerste instantie bescheidener plan, te beginnen bij een berg van 300 meter. Wellicht kunnen we die later in fases ophogen tot 400, 600 of 1000 meter.”

“Natuurlijk blijf ik dromen. Stel dat we toch ooit tot een berg van 1.000 meter kunnen komen, dan kun je in Nederland een olympische afdaling houden, en dus de Spelen organiseren. Maar ik heb altijd geweten dat het een zaak van lange adem zou worden en dat blijft gelden. We moeten het nu stap voor stap gaan opbouwen.”