Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Niki Terpstra: Van baanwielrenner tot kasseikampioen

Niki Terpstra was vorig seizoen ontegensprekelijk de man van het klassieke voorjaar. Wij gingen voor het aprilnummer van cycling.be magazine na hoe de eigenzinnige Nederlander zich ontwikkelde tot de kasseispecialist die hij deze dagen is en raadpleegden enkele bevoorrechte ooggetuigen.

“Hij kreeg 30 meter cadeau, ik wist dat het om zeep was.” Aan het woord is Jurgen Van den Broeck, op dat moment nog een ontluikend ronderenner bij Discovery Channel. Zijn woorden worden opgetekend op 27 mei 2006 in Hoei, aan de aankomst van de koninginnenrit in de Ronde van België. ‘Hij’, dat is Niki Terpstra. Een Nederlander, net 22 jaar geworden. Vier Belgen – Sijmens, Nuyens, Van den Broeck en Leukemans – en de Colombiaan Marlon Perez bijten zich de tanden stuk op Terpstra, die aan de finish breed lachend de handen in de lucht steekt.

Niki wie?‘, klinkt het in koor. Bijna even onbekend als die Zuid-Amerikaan. Op zijn truitje prijkt geen Quick-Step of andere grote wielersponsor. Staat er wel op: Ubbink-Syntec. We hebben het maar even opgezocht: het eerste is een firma die gespecialiseerd is in ventilatiesystemen, het tweede een IT-bedrijf. Hoewel zijn naam dan al een tijdje in de schriftjes van verschillende managers genoteerd staat, is Terpstra voor het grote publiek nog een onbeschreven blad.

Op dezelfde dag pakt Ivan Basso in Aprica zijn derde ritzege in de Giro en verzekert de Italiaan zich definitief van zijn eerste eindzege in de ronde van zijn land. Terpstra en Basso zijn op dat moment nog tegenpolen. Klein Duimpje en de Reus in het peloton. Ruim een decennium later heeft Terpstra dezelfde status verworven. Een topper, maar dan met voorkeur voor het Vlaamse werk. Zijn palmares leest vandaag als een copieus menu in een driesterrenrestaurant. Zes keer op het podium in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, waarvan twee keer op het hoogste trapje (één keer in Oudenaarde en één keer in Roubaix). Tweemaal Dwars door Vlaanderen. Eén keer de primus in de E3 Harelbeke. En talloze ereplaatsen.

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Bekijk bovenaan dit artikel een knap filmpje over de samenwerking tussen Terpstra en Wilier, de fietsensponsor bij zijn nieuwe ploeg Direct Energie!