Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Northwave heeft nieuw topmodel: Extreme RR

De nieuwe Extreme RR-raceschoen voert het schoenengamma van Northwave voor 2017 aan. De Outcross is een nieuwe lijn van drie mountainbikeschoenen met Michelin-buitenzool en de Rainskin Shield is een aerodynamische regenjas.

De bedoeling van de nieuwe Extreme RR is om drukpunten te vermijden. Daarbij moet de XFrame-technologie helpen. Dat is een combinatie van zachte en comfortabele materialen met een vernieuwde SLW2-sluiting die de hele voet uniform moet omsluiten. De eigen draaisluiting van Northwave is verbeterd door een nieuwe routering van de kabel over de bovenkant van de schoen. Door de hoeken die de kabel maakt (door speciale lussen) wordt een frame gevormd over de bovenkant, wat moet zorgen voor een nauwsluitende en gelijkmatige pasvorm, zodat drukpunten vermeden worden en aanpassingen snel te doen zijn door een draai aan de SLW2-knop.

Northwave koos voor Dyneema in plaats van staal voor de SLW2-kabels, omdat het erg stevig maar ook zacht is, waardoor het zicht beter aanpast aan de anatomie van de voet, wat opnieuw leidt tot een preciezere pasvorm zonder drukpunten. De zool is dan weer de stijfste ooit bij Northwave – hij kreeg een stijfheidsrating van 15 – en is gemaakt uit 100 % unidirectioneel carbon gecombineerd met een versterkte laag. De zool is uiteraard gemaakt voor de traditionele schoenplaatjes met drie schroeven, maar is eveneens compatibel met de Northwave Speedplay-adapter, een erg handige adapter die Speedplay-plaatjes laat monteren met een minimale afstand tussen voet en pedaal.

Het ontwerp ziet er elegant uit, maar het gewicht is ook laag: 220 gram. De twee inlegzooltjes met twee dichtheden moet dan weer voor een verbeterde pasvorm zorgen: de Pro Regular Fit en de Slim Fit met een inzetstukje van 2 mm foor smalle voeten. De Extreme RR zal vanaf deze herfst verkrijgbaar zijn in zwart-fluogeel en fluogeel-zwart aan 369,99 euro.

OUTCROSS MET MICHELIN-ZOOL

Northwave bevestigt zijn samenwerking met Michelin voor de mountainbikezolen. Voor 2017 komt er een compleet nieuwe schoenenlijn, de Outcross, bedoeld voor bikers die minder op zoek zijn naar een topprestatie maar wel elk terrein willen bedwingen. Er zijn drie uitvoeringen, telkens met dezelfde Michelin Explorer-buitenzool. Die combineert de nodige stijfheid om te ‘vlammen’ op crosscountrystroken met flexibiliteit in het midden, om comfortabel te kunnen lopen. Het Michelin-rubber is trouwens 28 % beter bestand tegen slijtage dan het klassieke TPU en biedt perfecte grip op elke ondergrond.

De Outcross Plus en Outcross delen dezelfde bovenkant uit comfortabel 3D mesh met een beschermende en slijtvaste laag met impactverstevigingen op kritieke punten. De Outcross Plus heeft de SLW2-draaisluiting met twee asymmetrische velcro’s, terwijl de gewone Outcross drie asymmetrische velcro’s heeft. De Outcross Knit is dan weer iets speciaals, met zijn geweven bovenkant. Volgens Northwave is het de eerste fietsschoen die op deze manier wordt gemaakt. Door hun geweven constructie ademen ze goed en zijn ze comfortabel, terwijl er wel rondom bescherming is.

De Outcross Plus weegt 440 gram, komt in Military- en Antra-Black-kleur, of in zwart-groen voor vrouwen, aan 129,99 euro. De Outcross weegt evenveel, is er in blauw, Military en Anthra-Black en kost 99,99 euro. De Outcross Knit is vijf gram lichter, is blauw of zwart en kost 89,99 euro.

RAINSKIN PAART WATERDICHT AAN AERO

In het ruime kledinggamma van Northwave is de Rainskin Shield een nieuwigheid. Het H20 Flex-membraam rekt in vier richtingen en vormt zich rond het lichaam als een tweede huid en laat je vrij bewegen. Daarom zegt Northwave ook dat het een aerodynamische regenjas is. De jas heeft een waterproofrating van 10.000 mm, terwijl de binnenkant is gemaakt van de P4Dry S.Café-technologie, die koffiekorrels herbruikt om een laag te printen die helpt om sneller te drogen, geurtjes (tot 80 % beter) tegen te houden, condensatie van vocht te verminderen, en het milieu te ontlasten, want het is gemaakt van gerecycleerd koffiedik en olie. De getapete naden houden dan weer de laatste waterdruppels tegen. De Rainskin Shield heeft reflecterende stroken en kost 129,99 euro. De gewone Rainskin heeft niet de getapete naden en kost 99,99 euro.