Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nu zondag ‘De Koers van Bokrijk’

Koers, koers en nog eens koers. Op zondag 2 juni bereikt de wielerkoorts haar hoogtepunt in Bokrijk! Stap met het hele gezin de wielerwereld binnen, van vroeger tot nu.

Je bent onder andere getuige van een echte dorpskoers van de jaren 30. Een grote dag voor de beloftevolle wielertalenten in het dorp! Maar voor het zover is wordt Haspengouw in gereedheid gebracht. De sacramentsprocessie gaat uit en de dorpskermis wordt ingezegend. Na een ritje op de kermismolen of een krachtmeting aan de kop van jut breekt het grote moment dan eindelijk aan. De koers! Wie rijdt als eerste over de eindstreep? Kijk samen met de dorpsbewoners in spanning toe. Moedig de coureurs aan en volg de huldiging van de wielerkampioen vanop de eerste rij.

Ontdek de wereld van de koers? vroeger en nu

In museumdeel Oost- en West-Vlaanderen ontdek je de evolutie van de koers. Welke voertuigen reden vroeger met de koers mee? Wat zijn de verschillen met vandaag? Ontdek reclamewagens uit de jaren 60, bewonder de volgwagens van Lotto Belisol of bekijk de ploegbus van Telenet Fidea van dichtbij. Waarin verschillen de koersfietsen van vandaag met die van vroeger? Waarin zijn ze verbeterd? Stap op een professionele Ridley-fiets en ondervind het zelf. Of maak kennis met de verschillende fietsdisciplines. De kids zetten hun beste beentje voor op avontuurlijke BMX ? en mountainbikeparcours. Wereldkampioen Kenny Belaey geeft enkele spectaculaire demonstraties trialbiken. En onze gekke fietsen zorgen voor een uniek fietsritje dat je niet snel zal vergeten!

Ontdek de wielergekte op het Kempens dorpsplein

In museumdeel de Kempen kan je voor een dag als wielerheld door het leven. Bewijs je kunnen tijdens een wedstrijdje surplacen en win een retro-wielertruitje! Of neem plaats achter een fotobord en poseer als Eddy Merckx in zijn gloriedagen. Maar een wielerheld word je natuurlijk niet zonder een goede fiets. Gelukkig wordt je fiets onderhouden kinderspel dankzij de workshops van de Limburgse Dienst Mobiliteit. Een aanrader voor de kinderen. En uiteraard is geen fiets compleet zonder een fietsbel. Ook daar is aan gedacht! Na een leuke workshop ‘Pimp je fietsbel’ fietsen de kids voortaan met een supercoole fietsbel naar school.

Ontmoet wielerhelden van weleer

Naast al dat wielergeweld is er natuurlijk ook tijd voor muzikale intermezzo’s. Daarom bracht Radio 2 een hele resem Vlaamse artiesten mee naar Bokrijk. Sfeer gegarandeerd met mini-concerten van onder andere K3, Belle Perez, Xander De Buisonjé, Jackobond en Bert van ‘The Voice’. Spring tussen de optredens door ook zeker eens binnen bij Studio TVL, die voor de gelegenheid even naar Bokrijk verhuisde. Maar de koers blijft natuurlijk de koers. Wees dus niet verbaasd als je ook hier een wielerheld van weleer tegen het lijf loopt!

Programma Radio 2

13.00u – 15.00u: Het Muziekcafé live (met o.a. K3, Belle Perez, Xander De Buisonjé, Jackobond en Bert van ‘The Voice’)
16.00u – 18.00u: Koning Sport met Luc Alloo en wielerhelden zoals Herman Vanspringel en José De Cauwer

In het wiel van de sixties

Vanaf 30 maart kan je trouwens in het museumdeel ?De sixties? de jaren 60 herbeleven door de ogen van een toenmalige wielervedette, zijn echtgenote of iemand uit zijn entourage. Aan de ingang kan je kiezen voor de identiteitskaart van bijvoorbeeld wielerlegende Herman Vanspringel of zijn grote fan Mark Uytterhoeven. Of bekijk het reilen en zeilen in de wielerwereld met de vrouwelijke blik van wielrenster Yvonne Reynders, viermaal wereldkampioene wielrennen op de weg, of de echtgenote van Walter Godefroot. Met de identiteitskaart in de hand verken je de authentieke sixties-decors, van keuken tot cinema en van jeugdkamer tot elektrowinkel. Wat kwam er op tafel, was er nog tijd voor ontspanning en hoe kwamen de renners in beeld? Deze verhalen werden opgetekend door wielerkenner en Sporza-journalist Christophe Vandegoor.

‘Limited Edition’ wielertruitje

In de museumshop van Bokrijk kun je een retro wielertruitje met het opschrift ‘In het wiel van de Sixties’ kopen voor 49,95 euro.