Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rij jouw olympische wegrit op Zwift

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat binnenkort wedstrijden organiseren op het virtuele koersplatform Zwift. Hiervoor werken ze samen met zowel Zwift als de UCI. Met haar nieuwe evenementen wil het IOC inzetten op een breed doelpubliek, voor renners van alle niveaus en leeftijden.

Het wielrennen is een van de zes sporten onder de noemer Olympic Virtual Series (OVS). De overige sporten zijn roeien, honkbal, softbal, zeilen en motorsport. “De OVS heeft tot doel de bredere wieler- en sportgemeenschappen samen te brengen voor vier opwindende weken van massale deelname gericht op inclusie en het delen van de Olympische waarden en geest”, aldus UCI-voorzitter David Lappartient.

Een fietswereld voor iedereen

Het is echter niet de eerste keer dat de UCI en Zwift de handen in elkaar slaan. In december vorig jaar organiseerden ze voor het eerst de UCI-wereldkampioenschappen. Virtueel wielrennen is een discipline die momenteel sterk in opkomst is bij mensen van alle niveaus, van beginners tot professionals. Het stelt wielrenners in staat om te trainen en deel te nemen aan wedstrijden van thuis uit. De wereldwijde populariteit van Zwift nam al enkele jaren toe, maar explodeerde tijdens de pandemie toen in veel landen buitenactiviteiten en reizen aan banden werden gelegd.

“Deelname aan virtuele sporten is nog nooit zo booming geweest en Zwift loopt voorop in het creëren van een nieuw genre van fysieke virtuele sport. De Olympic Virtual Series sluiten aan bij Zwifts eigen missie om meer mensen te betrekken, een wereldwijd publiek aan zich te binden en een jongere generatie aan te spreken. We zijn verheugd dat het IOC en de UCI onze visie delen en Zwift hebben geselecteerd als platform”, voegt Eric Min, CEO en mede-oprichter van Zwift toe.

De Olympic Virtual Series worden georganiseerd tussen 1 en 27 juni en zijn toegankelijk voor fietsers van over de hele wereld. Meer informatie over het opzet van de evenementen en omtrent de inschrijvingen wordt eind mei door Zwift bekendgemaakt.