Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Om het lijf: de regenboogtrui

Meer wereldkampioenen dan regenboogtruien

Hoewel het wereldkampioenschap in 2021 al aan zijn honderdste verjaardag toe is, is de regenboogtrui – de ultieme beloning voor de wereldkampioen – een tikkeltje jonger. Het was pas in 1927 dat Alfredo Binda als eerste profrenner – voorheen was het WK enkel voor amateurs – de trui met de horizontale strepen mocht aantrekken na winst in de wegwedstrijd in Nürburg. Op de eerste regenboogtrui bij de dames was het wachten tot hun eerste WK-wegrit in 1958, toen de Luxemburgse Elsy Jacobs in Reims als eerste finishte.

Iconische strepen

De hagelwitte trui van de wereldkampioen heeft niet toevallig vijf horizontale, gekleurde strepen. Het blauw, rood, zwart, geel en groen van de olympische ringen werd, net als de witte achtergrond, door de UCI overgenomen van de olympische vlag. Die kleuren koos baron Pierre de Coubertin in 1913 omdat het destijds met deze zes kleuren mogelijk was om alle vlaggen van de landen die deelnamen aan de Olympische Spelen te vormen. Vandaag zijn de iconische strepen officieel geregistreerd door de UCI, waardoor het gebruik ervan op onderdelen en kledij in licentie moet gebeuren.

Wereldkampioen voor altijd

De wereldkampioen draagt een heel jaar lang de regenboogtrui in de discipline waarin hij/zij wereldkampioen werd, tenzij hij/zij leider is in een etappewedstrijd – dan krijgt die leiderstrui voorrang. Dat was een regel waar Louison Bobet in de Tour van 1955 iets op vond. Hij voegde regenboogstreepjes toe aan de uiteinden van zijn gele trui, zodat hij zowel zijn leidersplaats als zijn wereldtitel in de verf kon zetten. Sindsdien maken oud-wereldkampioenen van dat privilege gebruik om de horizontale regenboogstrepen toe te voegen aan de kraag en de uiteinden van de mouwen van hun gewone teamoutfit.

Lees het volledige artikel in de vijfde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!