Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Om het lijf: Mapei-GB

De Mapeiploeg zag het levenslicht in 1993. Mapei, een bedrijf dat gespecialiseerd is in systemen en producten voor de bouw, nam de titelsponsoring van Eldor over. Een jaar later fuseerden ze met het Spaanse CLAS-team. Vanaf dan volgden de successen elkaar op.

De ‘blauwe armada’ was vooral succesvol in eendagskoersen en grote klassiekers zoals Parijs-Roubaix. In 2002 voerde Mapei voor de achtste en laatste keer de UCI-ranking aan. De grote baas van Mapei, Giorgio Squinzi, kondigde aan te stoppen als hoofdsponsor na vermoedelijk dopinggebruik van Stefano Garzelli in de Giro. Toenmalig cosponsor Quick-Step nam de fakkel over en groeide uit tot het Deceuninck – Quick-Step van vandaag.

Belgisch getinte sponsors

De Mapeiploeg heeft zowel Belgische als Italiaanse invloeden gekend, ook op het vlak van sponsoring. Mapei is de Italiaanse passage in het verhaal, terwijl merken als Quick-Step, GB en Bricobi het Belgische hoofdstuk vervolledigen. GB kennen we vandaag als Carrefour en sponsorde de ploeg van 1995 tot 1997. De jaren nadien was Bricobi aan de beurt, nu beter bekend als de doe-het-zelfzaak Brico. Zij waren cosponsor van 1998 tot 1999, waarna Quick-Step dezelfde taak op zich nam tot 2002. Ook het Tieltse bedrijf Latexco is al sinds jaar en dag sponsor en pronkt nog steeds op de tenues van Deceuninck – Quick-Step.

Colnago

Wat is een wielrenner zonder fiets? Juist, helemaal niets. De ‘squadra azzurra’ sleepte het gros van haar overwinningen in de wacht op de fietsen van Ernesto Colnago, zelf een oud-wielrenner. In 1996 was dat voornamelijk de iconische C40 – ja, ook in Roubaix kozen de renners voor het carbon frame. In het huidige profpeloton rijdt enkel UAE Team Emirates rond op Colnago’s. Goudhaantje daar is Tourwinnaar Tadej Pogacar. Dat Colnago een zeer competitief fietsenmerk is, bewezen Johan Museeuw en de zijnen al in de vorige eeuw. Pogacar zette in de afgelopen Tour de France de puntjes op de i. Wat wil je nog meer als je Ernesto Colnago heet?

Lees het volledige artikel in de tweede editie van de nieuwe Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!