Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Omloop Het Nieuwsblad in 7 cijfers

Komend weekend wordt met de Omloop Het Nieuwsblad het Vlaamse voorjaar op gang geschoten. Naar aanloop van deze openingsklassieker lijsten wij zeven opmerkelijke cijfers op en voorspellen we zelfs uit welk kamp de winnaar zal komen. Of dat proberen we toch alleszins.

28 verschillende nationaliteiten, 54 Belgen
De Omloop Het Nieuwsblad maakt voor het eerst deel uit van de World Tour en kan dus op heel wat belangstelling rekenen. Maar liefst 15 World Tour-teams komen aan de start, aangevuld met 10 pro-continentale ploegen. Een 200-tal renners zal zich dus om 11u30 op gang trekken aan het SMAK in Gent, met opvallend veel Belgen daarbij. Met 54 landegenoten blijft ons land het sterkst vertegenwoordigd, gevolgd door Frankrijk met 28 en Nederland (27). Moet het nog gezegd worden dat het voorjaar een specialistenwerk is van de Lage Landen?

39 jaar en 292 dagen
Het is haast een leeftijd om mee te dingen naar de prijs van oudste Rode Duivel, maar op deze gezegende leeftijd van net geen 40 neemt de Canadees Svein Tuft voor de tweede keer in zijn carrière deel aan de Omloop Het Nieuwsblad. Hij wordt gevolgd door z’n ploegmaat Mathew Hayman, de boeman van Tom Boonen in Parijs-Roubaix vorig jaar, en de Zwitser Martin Elmiger.

20 jaar en 257 dagen
Recht tegenover de ervaren Svein Tuft staat dan weer de jonge James Shaw uit de stal van Lotto-Soudal. De Australische neoprof is met z’n net geen 21 de jongste deelnemer.

15de deelname
In tegenstelling tot vele voorjaarsklassieker vinden we Tom Boonen zijn naam niet terug op het palmares. De Omloop Het Nieuwsblad is de enige blinde vlek op de erelijst van Boonen. In z’n 15de en laatste deelname krijgt hij de kans om dat voor eens en voor altijd recht te zetten. Hij is in ieder geval de meest ervaren renner aan de start zaterdag. Niemand anders van het pak dat dit jaar deelneemt aan de Omloop kwam zo vaak aan de start als hij. Hayman en Tankink volgen met respectievelijk 12 en 10 deelnames op de plaatsen twee en drie.

58 debutanten
Voor meer dan één vierde van het peloton wordt het hun eerste kennismaking met de Omloop Het Nieuwsblad. 58 renners reden nog nooit de opener van het Vlaamse voorjaar. Daarbij heel wat jonge namen, zoals de eerder vernoemde James Shaw en de Belgische neoprofs Jenthe Biermans (Katusha-Alpecin) en Michael Goolaerts (Vérandas Willems-Crélan), maar opvallend ook enkele oudere gevestigde namen, zoals de knokker van de Dubai Tour Andrei Grivko (33 jaar en 202 dagen) en de man wiens been vorig jaar al dan niet onzacht in aanraking kwam met een schijfrem, Francisco Ventose (34 jaar en 295 dagen).

Het meest onervaren team aan de start is dat van Bahrain-Merida. Zij starten met maar liefst 7 debutanten, waaronder Antonio Nibali (24), de jongere broer van Vincenzo. Aan Borut Bozic de zware taak om iedereen heelhuids door het openingsweekend te leiden en zelf een resultaat te rijden, na het uitvallen van kopman Heinrich Haussler. In 2010 behaalde hij er met een 12de plaats z’n beste eindnotering.

27,26 gemiddelde leeftijd
Je hebt al de nodige jaren nodig op de teller om over voldoende gabarit te beschikken om te kunnen meedoen aan de zware voorjaarsklassiekers. Dat bewijst de gemiddelde leeftijd van 27,26 jaar, een leeftijd die wereldkampioen Peter Sagan dit jaar bereikt heeft op 26 januari. Misschien is het dan dit jaar wel raak voor Peter de Grote in de Omloop?

Quick-Step Floors wint op punten
Als laatste cijfergegeven gooien we onze pronostiek voor de Omloop Het Nieuwsblad dan in de strijd. Met de toevloed aan wetenschappelijke cijfers en statistieken hebben we eens een kijkje genomen op de website van procyclingstats.com en de deelnemende ploegen één voor één geanalyseerd. Moest de koers een exacte wetenschap zijn, dan kunnen we alvast besluiten dat de winnaar uit het kamp van Quick-Step Floors moet komen. Zij starten met de kern die al het meeste punten in klassiekers wist te verzamelen, namelijk 295. BMC volgt op twee met 200 punten en op drie krijgen we een ex-acquo tussen Katusha-Alpecin en Lotto-Soudal met 180 punten.

En het Bora-Hansgroha van Peter Sagan? Zij volgen op plek 6 in de puntenranking wat klassiekers betreft. Maar wat dan weer wel in hun voordeel pleit is dat Sagan de kop pakt in de individuele ranking, met 388 punten voorsprong op Greg Van Avermaet. Wordt het dan toch opnieuw een strijd tussen de nummers één en twee van vorig jaar? De statistieken zeggen alvast van wel. Maar wat zullen de benen zeggen zaterdag?