Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ontdek onontgonnen paden met Garmin Edge 1030

Het Garmin-gamma heeft een nieuw vlaggenschip. De Edge 1030 moet de meest complete gps-fietscomputer van Garmin worden met zijn verbeterde prestaties, navigatie en veiligheidsfuncties. Oh ja, de nieuwe Vector 3 & 3S-vermogenspedalen komen er ook aan!

Garmin stelt vandaag met trots zijn Edge 1030 voor. De high-end fietscomputer combineert heel wat functies met een gebruiksvriendelijk en licht design. Vooral de Trendline-ritplanning, dat miljarden ritdata van Garmin Connect gebruikt om je de mooiste on- en offroadroutes te tonen, springt in het oog. Pure Flandrien, sierlijke klimhinde of gewaagde downhiller? Iedereen kan genieten van de vooraf geïnstalleerde Garmin Cycle Map met turn-by-turn navigatie voor alle terreinen, én waarschuwingen voor aankomende haarspeldbochten. Ziet er goed uit, niet?

SLECHT WEER? GEEN PROBLEEM

Het 3.5-inch capacitieve touchscreen geeft alle data visueel weer in hoge resolutie en zou snel reageren. Met de blote hand of een dikke winterwant? Volgens Garmin zou de Edge 1030 je nooit in de steek laten, zelfs niet met neerslag op het scherm. Dankzij de omgevingslichtsensor past hij zijn helderheid ook automatisch aan. Zo kun je zowel bij fel zonlicht als tijdens duistere nachtritten alles perfect monitoren zonder energieverspilling. Hopelijk werkt deze functie goed zodat je onder een stralende zon niet moet turen naar een te donker scherm.

ONTDEK ONBEKENDE PADEN

Vooral de toevoeging van de Trendline-ritplanning onderscheidt de Edge 1030 van de huidige fietscomputers. Miljarden ritdata van Garmin Connect-rijders over de hele wereld zorgen ervoor dat je kunt genieten van de beste wegen: zowel op het asfalt, in de bergen of op gravel. Zo kun je dankzij andere fietsfreaks paden ontdekken die je vooraf nooit durfde te verkennen. Daarnaast kun je gebruikmaken van de verbeterde Course Creator. Zo draag je zelf bij om de meest fietsvriendelijke routes te ontwikkelen en te delen met de wereldwijde Garmin-gemeenschap. Ken je zelf een mooi rondje? Hou het niet langer voor jezelf, maar deel het met zoveel mogelijk kameraden van de fiets.

ACCURATE RITDATA

Heb je een prachtige route gekozen uit de populaire ritten of zelf eentje aangemaakt? Als trouwe metgezel loodst de Edge 1030 je overal doorheen met de vooraf geïnstalleerde Garmin Cycle Map. Die wijst je de weg via gedetailleerde turn-by-turn navigatie en waarschuwt je nu ook als er een scherpe bocht je pad gaat kruisen. Zo kun je vol vertrouwen een snelle afdaling aanvatten zonder plots een haarspeldbocht te missen. De ingebouwde gps, Glonass en hoogtemetersensor voorzien ondertussen accurate ritdata zodat je weet hoe ver, hoe snel en hoe hoog je aan het fietsen bent.

Onderweg krijg je ook hoogtegegevens en interessante plekken op het scherm te zien, én kun je adressen zoeken terwijl je verder peddelt. “Al deze functies kun je als renner niet meer missen”, meent profrenner Sep Vanmarcke. “De laatste jaren draait alles om cijfers en traint bijna elke prof op wattage. Bij een goeie fietscomputer kun je alles live volgen: je geleverde kracht, duur van de training, sprintjes, ?”

LAAT JE VERRASSEN

Zin in een verrassingstrip? Voer een bepaalde afstand en startpunt in en de Edge 1030 schotelt je drie verschillende rondjes voor waaruit je kunt kiezen. “Profrenners en recreanten trekken vaak naar onbekende streken of naar het buitenland om er te gaan trainen. Als je dan je gps een route kunt laten creëren, is dat enorm handig”, vertelt de renner van Cannondale-Drapac.

BLIJF OVERAL VERBONDEN

Een goeie connectiviteit met je smartphone is tegenwoordig onmisbaar om beide handen aan het stuur te kunnen houden. De Edge 1030 zorgt ervoor dat je niet in je achterzak moet tasten om een berichtje op je gsm te kunnen lezen. Geen nieuwe functie, maar wel een enorm handige. Het nieuwe fietser-naar-fietser berichtsysteem laat je kiezen uit verschillende geïnstalleerde tekstjes die je direct van de ene Edge 1030 naar de andere kunt sturen. Ideaal voor groepsritten (met maximum 50 andere Edge 1030’s) om anderen op de hoogte te houden van eventuele technische problemen. Daarnaast kun je gemiste oproepen bekijken en ook sms’en beantwoorden via vooraf geschreven tekstberichten.

De ingebouwde incidentdetectie vervolledigt de veiligheidsfuncties door automatisch je locatie te verzenden naar noodcontacten als je in moeilijkheden bent. Ook als je nood hebt aan virtuele aanmoedigingen of fietsgezelschap kunnen thuisblijvers en andere renners je live tracken met de GroupTrack en LiveTrack-functies.

SPEEL MET STRAVA

De fans van Strava met bijhorende KOM-verslaving worden ook in de watten gelegd met de Edge 1030. Wie upgrade naar Strava Premium krijgt toegang tot heel wat voordelen: van real-time races tegen je persoonlijk record, tot de meest populaire segmenten in de buurt. Goed nieuws want bij aankoop van een Edge 1030-toestel krijg je 60 dagen gratis Strava Premium-lidmaatschap.

Voorts kunnen Strava-segmenten gemarkeerd worden en krijg je een melding wanneer je een segment nadert en het gas volledig moet opendraaien. Daarna krijg je elke seconde tijdsvergelijkingen te zien om je te meten met de meeste relevante concurrent. “Vele fietsers worden zo geprikkeld om zich te meten met anderen, waardoor ze het fietsen nog leuker vinden. Zo’n korte, snedige segmenten zijn ook heel goed voor je explosiviteit”, verklapt Vanmarcke.

LAAT RECORDS SNEUVELEN

De nieuwe TrainingPeaks Connect IQ app, maakt het op zijn beurt mogelijk om je dagelijkse trainingen te importeren naar de nieuwste Edge. De applicatie leidt je in real-time door je workout met intensiteitsdoelen en de af te werken intervallen. Na de training kun je alle data en vooruitgangen analyseren, iets wat volgens Vanmarcke onmisbaar is. “Een goeie planning en het juiste schema op maat is de helft van het werk. Als die zaken niet kloppen, zal je niet in topvorm aan je doelen kunnen beginnen.”

Echte analysefanaten kunnen hun hart ophalen met de samenwerking tussen de Edge 1030 en de Best Bike Split Race Sync app. Zo kun je snel en eenvoudig opvolgen wat verschillen in gewicht, kracht en windweerstand zullen hebben op je raceprestaties. Tegelijk helpt het om het ideale krachtplan op te stellen waarmee je ongetwijfeld records doet sneuvelen.

VERBETERDE ACCU
& MOUNT

De Edge 1030 zou muurvast in de nieuwe in-line flush mount schuiven die hem aerodynamisch op gelijke hoogte brengt met je stuur, niet erboven. Met een volledige oplaadbeurt zou de accu het tot 20 uur volhouden, maar meestal zal wat lager liggen. Ook op extreem lange ritten is de Edge 1030 voorbereid dankzij het gloednieuwe Garmin Charge accu-accessoire. Dit voorziet hem onderweg van stroom om nog eens 40 uur te kunnen doorgaan.

De Garmin Edge 1030 heeft een richtprijs van 599 euro. De bundeloptie, met een premium hartslagmonitor, cadans- en snelheidssensor, krijgt een prijskaartje van 679 euro. Een aardige hoop geld, maar je krijgt er ook aardig wat voor in ruil.
In het derde kwartaal van 2017, bijna dus, mag je de nieuwe Edge 1030 verwachten.

GARMIN VECTOR 3 & 3S

Op hetzelfde moment stelt Garmin zijn nieuwe Vector 3-pedalen voor. Je kunt kiezen voor enkelzijdige (3S) of dubbelzijdige (3) meting en dat met een geclaimde nauwkeurigheid van +/- 1%. Ze zijn compatibel met toestellen die over ANT+ of Bluetooth beschikken. Het grootste verschil tegenover de vorige versie is het wegvallen van de pods. Die bevatten sensoren en de batterijen, maar nu heeft Garmin dit allemaal netjes weggewerkt in de pedalen zelf. Het enige nadeel ervan is dat de accuduur van 175 uur zakt naar 120 uur.

De nieuwe Vector-pedalen zijn eenvoudig te installeren met een standaard pedaalsleutel en werken uiteraard met de nieuwe Edge 1030.

Een paar dubbelzijdige Vector 3-pedalen zou 316 gram wegen. De enkelzijdige 3S-variant doet er acht gram bij en komt uit op een totaal 324 gram. Nog een verschil tussen de twee modellen: de 3S meet kracht en cadans, waar de 3 die functies uitbreidt met een links-rechts balansmeting, de tijd dat je op de pedalen liep en in het zadel zat én ook op welke plek van het pedaal je kracht uitoefent.

De Vector 3 zal 999 euro kosten en de 3S komt op 599 euro. Beide sets verschijnen in het derde kwartaal van 2017 op de markt.