Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Op training met Gilbert

Hoe bouwt Philippe Gilbert zijn conditie weer op na een slopend seizoen? En waar en met wie gaat hij trainen in Monaco? Phil licht een tipje van de sluier in Cyclo Sprint.

Na het successeizoen 2011 zette Gilbert een maand lang de fiets aan de kant gezet. “Ik ben dan van de ene prijsuitreiking naar de andere gehold! (lacht) Na die maand zonder fiets bouw ik altijd heel rustig op. Ik ga hier niet verklappen hoe ik train, Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat voor hem het beste trainingsschema is. Jurgen VDB pakt het helemaal anders aan dan ik, Cadel ook… en toch zijn dat voor hen de beste methodes. Een sprinter doet het dan weer volledig anders.”

“Het voordeel hier in Monaco is alleszins – buiten het goede weer natuurlijk – dat je vlakbij de bergen zit. Ik moet echt geen twee uur rijden voor ik aan een beklimming kan beginnen. Dit is echt de best mogelijke trainingsomgeving voor mij. Alsof het op maat gemaakt is.”

“De Col d’Eze is vlakbij en die bouw ik quasi dagelijks in mijn trainingen in. Meestal om te eindigen. De ene keer doe ik het rustig, de andere keer test ik mezelf. Ook een vaste klassieker is de rit naar Sanremo. Alleen is het in Italië bijzonder druk op de wegen en dat maakt het niet altijd even aangenaam fietsen.”

“Vaak vertrek ik met een groepje vrienden. Dat zijn geen profs, maar wel gasten met een heel goed niveau. Als ik na een tijdje echt doortrek, moet ik ze wel achterlaten, natuurlijk. (grijnst) Het leuke aan die gasten is dat ze het eens niet over de koers hebben. Want dat doe ik niet graag. We babbelen over van alles en nog wat. C’est amusant, quoi.”

“Ik kom wel elke dag collega’s tegen, maar het is niet zo dat we elke dag vast afspreken. Elke week ontdek ik trouwens nog nieuwe wegen. En er mankeert niks aan mijn visueel geheugen! (lacht)”

FIETSEN IN DE ALPES-MARITIMES

Wil je zelf Gilberts trainingsparcours gaan verkennen? Weet dan dat trainen ín Monaco een beetje absurd is. Nog geen twee vierkante kilometer oppervlakte, weet je wel. Voor je het weet, zit je al in het ‘buitenland’. Het is dáár dat je moet wezen. Inderdaad, na een korte fietstocht biedt zich een waar trainingswalhalla aan. Voor de fiets-Monegasken in spe: de Alpes-Maritimes liggen op je te wachten!

De Alpes-Maritimes – de Zee-Alpen – herbergen heel wat prachtige beklimmingen. Aanraders in de streek zijn de Col d’Eze en Col de la Madone. De Col d’Eze is bekend van Parijs-Nice. Hij klimt tot 507 meter, ligt tussen Nice en Monaco en kan langs drie kanten beklommen worden. Je kan er genieten van een prachtig panorama.

De Col de la Madone was dé trainingsberg van niemand minder dan Lance Armstrong toen die nog in de streek woonde. Vanaf Menton is deze col 13,6 km lang. 915 hoogtemeters volgen tot aan de top. Gemiddeld stijgingspercentage is 6,7% met een maximum van 10%.

Of verlekker je bijvoorbeeld op de Col de Vence die meermaals in het parcours van Parijs-Nice opduikt. (De col is trouwens een bedevaartsoord voor UFO-spotters.) Net geen 1000 m hoog, met een stevig stijgingspercentage, wat wil een renner nog meer?

Vertrekken doe je vanuit het dorpje Vence op zo’n veertig kilometer van Monaco. Iets verder in het binnenland vind je nog straffere beklimmingen. In de winter kan je hier ook heerlijk skiën. Op www.routeyou.com vind je enkele uitgestippelde trajecten.

Ben je echt helemaal weg van deze bergen, dan kan je natuurlijk ook inschrijven voor de Tour Cyclotouriste des Alpes Maritimes. Deze driedaagse werd het voorbije jaar begin mei gereden. Op het programma stonden ronkende namen als Col de Vence, Sigale, Col St Raphael, Les Gorges du Cians, La Couillole, Isola, Valdeblore, La Colmiane, Saint Martin Vésubie, Turini, Sospel. Genieten verplicht… Dat er zoveel wielrenners naar Monaco trekken, hoeft dus echt niet te verbazen.Cyclo Sprint
Het volledige artikel, een dubbelinterview met Paul Van Den Bosch en Marc Herremans, reportages over Francis MoureyZdenek Bakala en GreenEDGE, het wedstrijdritueel van Bart Aernouts, de fietsenspecial 2012 en nog veel meer in de nieuwe Cyclo Sprint, die vanaf dinsdag 10 januari in de winkel ligt.