Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Parcours Luik-Bastenaken-Luik en Waalse Pijl bekend

Naar goede gewoonte wachtte ASO lang om het definitieve parcours van Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl bekend te maken. Dinsdag was het dan eindelijk zover. Cycling.be geeft je meteen ook alle hellinginfo mee.

Pas een week voor de wedstrijden maakte organisator ASO de laatste details bekend van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Vorig jaar startte La Flèche Wallonne nog in Bastogne, maar dit jaar verhuist de start noordwaarts naar Waremme, niet zo ver van de taalgrens met Vlaanderen. Uiteraard blijf de aankomst bovenop de Muur van Hoei, maar niet voordat er tien andere hellingen zijn bedwongen. In vergelijking met vorig jaar komt in de aanloop de Côte des 36 Tournants erbij, en verdwijnt in de lokale rondes de Côte d’Ahin. Maar de belangrijkste aanpassing is het extra lusje in de finale ronde over de Côte de Cherave, een korte maar steile helling op amper vijf kilometer van de slotklim. Zo verdwijnt de lange, vlakke aanloop en hoopt de organisatie duidelijk op meer vuurwerk dan enkel op die laatste keer Muur van Hoei.

Voor Luik-Bastenaken-Luik keerde de parcoursbouwer na de jubileumeditie van vorig jaar terug naar de omloop van 2013. Enkel de Mont Theux en Côte de Colonster verdwenen in vergelijking met toen en de Roche-aux-Faucons maakt zijn terugkeer. Hopelijk levert dat ook meer spektakel op dan vorig jaar, toen de koers tot helemaal op het eind gesloten bleef. Met acht officiële hellingen op 85 kilometer krijgen de renners in elk geval minder tijd om te recupereren.

Normaal krijgen de liefhebbers die op zaterdag, de dag voor de profs, de Liège Bastogne Liège Challenge rijden dezelfde hellingen op hun bord. Voor die tocht kun je niet meer vooraf inschrijven, maar je kunt wel nog ter plaatse registreren. Door vooraf je daginschrijvingsformulier in te vullen, af te drukken en mee te nemen, bespaar je alvast veel tijd bij de start.

Klik hieronder op elke helling om het profiel, kaartje, de info en het Strava-segment te zien.

Hellingen Waalse Pijl

1. Côte des 36 Tournants (na 22 km)
2. Côte de Bellaire (92 km)
3. Côte de Bohissau (100 km)
4. Mur de Huy (118 km)
5. Côte d’Ereffe (131 km)
6. Côte de Bellaire (150 km)
7. Côte de Bohissau (158,5 km)
8. Mur de Huy (176,5 km)
9. Côte d’Ereffe (189 km)
10. Côte de Cherave (200 km)
11. Mur de Huy (205,5 km)

 

Hellingen Luik-Bastenaken-Luik

1. Côte de la Roche-en-Ardenne (na 79 km)
2. Côte de Saint-Roch (na 125,5 km)
3. Côte de Wanne (169 km)
4. Côte de Stockeu (175,5 km)
5. Côte de la Haute-Levée (181,5 km)
6. Col du Rosier (194 km)
7. Col du Maquisard (207 km)
8. Côte de la Redoute (218,5 km)
9. Côte de la Roche-aux-Faucons (234 km)
10. Côte de Saint-Nicolas (248 km)