Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Passo dello Stelvio-deelnemers mogen als eersten over indrukwekkende Gavia

Donderdagochtend 8 uur werd de Gavia dan eindelijk opengesteld voor het verkeer. Het Giro-peloton werd enkele weken geleden nog omgeleid, maar de deelnemers aan Climbing for Life Passo dello Stelvio zullen als eersten naar boven mogen fietsen tussen de sneeuwmuren!

Het was zowel voor de organisatie als de deelnemers van Climbing for Life Passo dello Stelvio nagelbijten of ze al dan niet over de Passo di Gavia zouden mogen op vrijdag en tijdens de Gran Fondo Il Pirata op zaterdag, maar net op tijd raakten de wegen sneeuwvrij en bleek ook het lawinegevaar geweken.

Terwijl de koninginnenrit van de Giro d’Italia nog moest worden aangepast omdat de veiligheid op de Gavia niet kon worden gewaarborgd, hebben de Belgen die de trip naar Noord-Italië hebben gemaakt meer geluk. De Stelvio, Mortirolo en andere passen waren sowieso open, dus klimmogelijkheden waren er genoeg, maar de Gavia is nu eenmaal de col met de mooiste uitzichten.

Op zaterdag 15 juni beklimmen 1500 Belgen de Passo dello Stelvio. De best getrainde fietsers kiezen voor Granfondo Il Pirata, een tocht van 129 kilometer met 4595 hoogtemeters. De deelnemers vertrekken in Bormio, beklimmen de Mortirolo (vanuit Grosio), vervolgens de Gavia (vanuit Ponte di Legno) en finishen op de top van de Stelvio (klik op de hellingen voor meer info en het Strava-segment).