Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Patrick Lefevere: ‘Ik ben geen kuddedier’

“Ik weet wat ik doe, wie ik ben en waar ik vandaan kom.” Met die nuchterheid leidt Patrick Lefevere (66) de meest succesvolle wielerploeg van de afgelopen twintig jaar. Een gesprek over ‘The Wolfpack’, het voorbije wielerjaar, de toekomst, (niet meer) authentiek (mogen) zijn en kritiek geven en krijgen.

“Als je alleen maar denkt ‘ik, ik, ik’, dan zit je in het verkeerde team.” Patrick Lefeveres veelzeggende citaat uit 2017 prijkt op een van de grote pancartes die in de service course van Deceuninck – Quick-Step in Wevelgem hangen. Hij wijst me erop terwijl hij me rondleidt. Het is een stelling die nog steeds staat als een huis. “De filosofie van ‘The Wolfpack’ in één zin gebald”, zegt Lefevere. Wie ertegen zondigt, hoort niet thuis in de meest succesvolle roedel van de voorbije twee decennia. Op 14 april rondde het team de indrukwekkende kaap van achthonderd overwinningen in negentien campagnes. “April ligt al ver achter ons. Daar zitten we intussen alweer flink boven”, zegt Lefevere fijntjes en met de nodige trots wanneer hij me meetroont naar zijn kantoor.

Het is stil in het zenuwcentrum van de numero uno op de UCI-ploegenranking. Het is nog bekomen van wielerjaar 2021: de renners en staf genieten volop van de welgekomen rust en vakantie. Enkel Lefevere en drie collega’s van de backoffice zijn op post. De koers staat voor hen nooit stil. Het circus blijft draaien, ook in het ‘laagseizoen’. Lefevere is intussen bijna 67 jaar oud, maar hij houdt er nog steeds van om aan het roer te staan. “Ja, ik vind het nog altijd plezant. Zeker als je zo nu en dan magische dingen meemaakt. De terugkeer van Fabio Jacobsen, de comeback van Cavendish die niemand voor mogelijk hield, de Ronde van Vlaanderen winnen, Julian die zijn wereldtitel verlengt …”

Veel om over na te kaarten dus, maar ook veel om naar uit te kijken in 2022. Want de toekomst van zijn topteam is verzekerd. De nimmer stokkende zoektocht naar sponsorgeld is een rode draad doorheen het leven van de meest succesvolle teammanager uit de wielergeschiedenis. Deceuninck – Quick-Step wordt volgend seizoen Quick Step-Alpha Vinyl Team. En vanaf 2023 komt Soudal mee aan boord. Ook een rist andere sponsors werd aangetrokken en het teambudget ging de hoogte in. Sommigen beweren dat het Lefeveres laatste grote ‘move‘ is. “Ze hebben gelijk”, zegt hij onomwonden. 

Niemand die eraan twijfelt dat ook 2022 een succesjaar wordt voor ‘The Wolfpack’, al houdt de manager zelf de boot af. “Als je succes evident begint te vinden, dan wordt het gevaarlijk. Ik ben écht bang dat we in slaap gaan vallen, net omdat we nu op lange termijn denken. Daarom ga ik dubbel waakzaam zijn. Weet je, ik kan het nog altijd niet hebben dat er gelachen wordt in de bus na een nederlaag. Je moet scherp blijven. Ik neem altijd de koersen die we niet mochten verliezen onder de loep. Als we dat niet meer doen, is het gedaan. Om een winnaar te zijn, moet je de overwinning plannen, moet je voorbereid zijn om te winnen en moet je verwachten dat je wint. Het is een mentaal spel. Denk je dat het louter ‘geluk’ is geweest dat ik twaalf keer de Ronde van Vlaanderen heb gewonnen met mijn coureurs? Heb jij ooit twaalf keer chance gehad in je leven?”

Lees het volledige artikel in de zesde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!