Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
patrick lefevere

Patrick Lefevere: ‘Succes mag niet evident zijn’

Met 65 overwinningen was de Quick-Step-formatie van Patrick Lefevere eens te meer primus inter pares in 2021. Voor de derde keer in vier jaar tijd prijkte het team op de eerste plaats in de UCI-ranking. Aangezien de kern zo goed als ongewijzigd is gebleven, doet niets vermoeden dat het in 2022 anders zal zijn, maar Lefevere blijft waakzaam: “Als je succes vanzelfsprekend begint te vinden, dan wordt het gevaarlijk.”

De Quick-Step-ploeg is al jaren de maat der dingen in belangrijke eendagswedstrijden en het betere sprintwerk. Net als elk seizoensbegin waarschuwen sceptici voor de onvermijdelijke terugval, maar het laatste magere jaar dateert intussen al van 2011. Kortom: er lijkt maar geen sleet te komen op de ‘Wolfpack’-formule. Niemand die eraan twijfelt dat ook 2022 een grand cru wordt voor Quick-Step Alpha Vinyl, al houdt de manager zelf de boot af. “Als je succes evident begint te vinden, dan wordt het gevaarlijk. Ik ben écht bang dat we in slaap gaan vallen, net omdat we nu op lange termijn denken. Daarom ga ik dubbel waakzaam zijn.”

“Weet je, ik kan het nog altijd niet hebben dat er gelachen wordt in de bus na een nederlaag. Je moet scherp blijven”, stelt Lefevere. “Ik neem altijd de koersen die we niet mochten verliezen onder de loep. Als we dat niet meer doen, is het gedaan. Om een winnaar te zijn, moet je de overwinning plannen, moet je voorbereid zijn om te winnen en moet je verwachten dat je wint. Het is een mentaal spel. Denk je dat het louter ‘geluk’ is geweest dat ik twaalf keer de Ronde van Vlaanderen heb gewonnen met mijn coureurs? Heb jij ooit twaalf keer chance gehad in je leven?”

Het geheim achter het succes

Quick-Step Alpha Vinyl is en blijft een van de aantrekkelijkste ploegen in het peloton. Ook de renners zelf maken maar al te graag deel uit van het geheel. Wat is het geheim achter het succesrecept van ‘The Wolfpack’? Lefevere heeft zo zijn eigen theorie: “Renners ervaren bij ons nog arbeidsvreugde, ondanks het feit dat het er allemaal heel professioneel aan toegaat. De maatschappij is hard, maar ik mag stellen dat we toch menselijk zijn. De onverdraagzaamheid wint het in het echte leven van het menselijke aspect. Dat wil ik niet. Er zijn bijvoorbeeld ploegen die renners onder druk zetten om bij te tekenen. ‘Verleng je contract of je mag niet naar de Tour’, van die dingen. Met de revolver tegen de slaap. Ik krijg het ervan. Ik probeer steevast correct te zijn.”

“We hebben waarden en hanteren een deontologie, wat sommigen ook mogen beweren”, benadrukt Lefevere. “We werken met mensen en niet met robotten. En maar goed ook. Neem nu het geval Ilan Van Wilder, die op een dood spoor zat bij Team DSM. Ja, ik was meteen geïnteresseerd om hem naar onze ploeg te halen, maar niet ten koste van alles. Er moest een overeenkomst zijn met DSM, anders ging het niet door. Da’s onze manier van werken. Andere teams trekken zich dat niet aan en spelen het spel anders, zogezegd op een ‘eervolle’ manier. Maar ze zijn zo eervol als mijn schoenzolen.”

Lees de rest van het exclusieve interview met Patrick Lefevere in de zesde editie van Cycling, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!