Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Pauze: Eerst het hoofd, dan de benen

De koers winnen? Dat doe je niet alleen met de benen, maar ook met je hoofd. Het mentale welzijn van renners werd jarenlang stiefmoederlijk behandeld, maar wint steeds meer aan belang. “Mental coaching wil niet zeggen dat je zwak bent. Het is zoeken naar een goede manier om met die zwakke momenten om te gaan.”

“Ik werd er langzaam ongelukkig van. Dat is gewoon zonde, zo hoeft het niet te zijn.” Met een korte, maar krachtige videoboodschap kondigde Tom Dumoulin eind januari zijn (tijdelijke) afscheid van de wielersport aan. De minzame Maastrichtenaar had het moeilijk. Moeilijk om te voldoen aan het (hoge) verwachtingspatroon, moeilijk om zijn weg te vinden in het rennersleven. Het afscheid deed zichtbaar deugd. “Het voelt alsof er een rugzak van 100 kilo van mijn schouders is gevallen. Nu ga ik wandelingetjes maken met de hond. En op zoek naar: ‘Wat wil ik als mens?’”

Sportief gezien is het jammer dat een renner als Dumoulin op de pauzeknop drukt. Maar als we het volledige plaatje in ogenschouw nemen, is zijn beslissing misschien geen slechte zaak voor het wielrennen. In een sport waar alles wordt gemeten en elk detail nauwkeurig wordt afgewogen, is er op mentaal vlak immers nog veel winst te boeken.

Weg uit de taboesfeer

Het goede nieuws: er zijn al stappen gezet. In 2010 was Jurgen Van den Broeck in België nog een van de pioniers.“Drie weken Tour hadden mijn leven omgegooid”, blikt de Kempenaar terug. “Voor ik vertrok, werd ik op straat door niemand herkend, maar achteraf kon ik niet meer gaan en staan waar ik wilde. Alles wat ik deed, werd onder een vergrootglas gelegd. Daar had ik het heel moeilijk mee. Ik heb hulp gezocht om daarmee om te gaan.” Van den Broeck trok op eigen initiatief – “Binnen de ploeg was dat totaal nog niet aan de orde” – naar Rudy Heylen, die vandaag onder meer Wout van Aert begeleidt. “Zonder die mental coach had ik in mijn carrière niet dezelfde resultaten geboekt.”

Ruim tien jaar na Van den Broeck wordt het onderwerp beetje bij beetje uit de taboesfeer getrokken. Veel wielerploegen stappen hoe langer hoe meer mee in het verhaal van het mentale welzijn. Lotto Soudal (Marie Lanners) en Deceuninck – Quick-Step (Michaël Verschaeve) hebben een uitgebreide samenwerking met mental coaches op poten gezet, andere teams laten renners vrij in de keuze om zich buiten de ploeg om te laten begeleiden.

Lees het volledige artikel in de tweede editie van de nieuwe Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!