Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Pauze: gendergelijkheid in de koers

Een stijgend niveau, aantrekkelijke wedstrijden, steeds meer media-aandacht en hogere kijkcijfers, groeiende budgetten … Het mag duidelijk zijn: het vrouwenwielrennen zit in de lift. Toch oogt de realiteit achter de schermen vaak minder rooskleurig en blijft de kloof met het mannenwielrennen groot. ‘Gender equality’ in de koers is dan ook een ‘hot topic’ deze dagen. Welke positieve evoluties hebben zich de voorbije jaren voorgedaan? Maar vooral: wat zijn anno 2021 de resterende pijnpunten die gendergelijkheid in de weg staan?

Het was een fraai zicht op het startpodium van de Mixed Team Relay tijdens het voorbije WK wielrennen. Team Belgium trad voor de gelegenheid aan in een speciale outfit zonder sponsorlogo’s, maar met ‘#Gender Equality’ op de buik en de flank. Iets hogerop prijkten dan weer de icoontjes die symbool staan voor het mannelijk en vrouwelijk geslacht, met op de borst een fraaie grafische symbiose die deed denken aan een fiets. Een lovenswaardige campagne van Belgian Cycling en de partners van de Belgische wielerbond, die gendergelijkheid hoog in het vaandel dragen en het WK in Vlaanderen aangrepen om dit aan de hele (wieler)wereld te laten weten.

Team Belgium is lang niet de enige instantie die ‘gender equality’ nastreeft. Zelfs bij de UCI lijkt het thema eindelijk op de agenda te staan, want daar zetelen sinds kort vijf vrouwen in het managementcomité. Het zijn gunstige signalen, zeker in combinatie met de razendsnelle professionalisering van de sport, maar toch is het nog lang niet allemaal rozengeur en maneschijn in het vrouwenwielrennen. Dat bleek ook tijdens een seminarie van Panathlon, waar Iris Slappendel van vrouwelijke wielervakbond The Cyclists’ Alliance duidelijk maakte dat er nog steeds heel wat pijnpunten moeten worden aangepakt: een minimumloon, zwangerschapsverlof en verzekeringspakket voor alle rensters (en dus niet enkel op WorldTour-niveau), volledige compensatie van onkosten voor training en wedstrijden, professionalisering van de staf van wielerploegen, gelijkwaardige exposure en verslaggeving …

Kortom: hoewel het vrouwenwielrennen de voorbije jaren grote stappen vooruit heeft gezet, is er van gendergelijkheid nog steeds geen sprake. Ja er wordt progressie gemaakt, maar hoe steil is die stijgende lijn precies? Is ‘gender equality’ binnen handbereik of hebben we nog een lange weg te gaan? Zijn de geesten in het conservatieve koersmilieu eindelijk gerijpt of blijft het bij symptoombestrijding? We selecteerden vijf cruciale strijdpunten en gingen te rade bij enkele ervaringsdeskundigen.

Lees het volledige artikel in de zesde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!