Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Pinarello Dogma 60.1 in zwart met roze

Een rijke wielerhistorie, daar zitten Italianen niet om verlegen. Ook Pinarello laat de heroïek van weleer reïncarneren. Maar dan wel met de allerlaatste technologische ontwikkeling van Campagnolo op de Dogma 60.1.


De Dogma 60.1 was te zien op Velofollies. (foto roel van schalen)
De nieuwe elektronische schakelgroepen van Campagnolo zijn nog niet in het wild gesignaleerd, maar op de jongste editie van Velofollies kon je er toch met je vingers aan zitten. Als je tenminste op de stand van Pinarello passeerde en daar de Dogma 60.1 opmerkte. In matzwart gelakt en in een matzwarte hoek geposteerd knalde hij niet direct je gezichtsveld binnen, maar de roze details op de fiets trokken wel de aandacht.

Nadere uitleg van Pinarello-importeur Peter Schroen leerde dat deze Dogma een eerbetoon is aan Giovanni Pinarello, die in 1951, dus 60 jaar geleden (vandaar: Dogma 60.1), als laatste eindigde in de Giro d’Italia (vandaar de roze accenten) en daarmee aan de haal ging met de Maglia Nera, de zwarte trui, voor de laatste renner in het algemeen klassement (vandaar het zwarte frame). Daar komt nog bij dat Pinarello vanaf heden 3 jaar lang sponsor is van de Ronde van Italië.

De eerste 1000 groepen van Campy Tech Lab – zeg maar de afdeling elektronisch schakelen van Campagnolo – zijn exclusief voor Pinarello, aldus Peter Schroen. Een aanzienlijk deel zal gaan naar de ProTour ploeg Movistar, maar een nog groter deel ervan zal dus hoogstwaarschijnlijk de eerstkomende maanden alleen maar verkrijgbaar zijn op een Pinarello.

De prijs blijft nog ongewis, maar die van de bovengenoemde Dogma zal uitkomen tussen de 11-12 duizend euro.