Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Politici pijnlijk geconfronteerd met onveilige fietsinfrastructuur

Frances Lefebure heeft in Make Belgium Great Again de vinger op de wond gelegd toen ze vijf toppolitici meenam over enkele typisch Vlaamse moordstrookjes en daarna confronteerde met 500 familieleden van overleden fietsers. Het maakte het voor iedereen pijnlijk tastbaar hoe belangrijk een veilige fietsinfrastructuur is.

Vertegenwoordigers van vijf Vlaamse partijen waren uitgenodigd om een ’toertje te fietsen’. Ze zouden al snel merken dat dit niet zomaar een ritje was, want Frances Lefebure wou in het VTM-programma Make Belgium Great Again aantonen dat ons land beter moet doen qua verkeersdoden (zie link onderaan dit artikel). De wegen waren duidelijk goed uitgekozen, want de groep kwam al snel op onduidelijk situaties en conflictpunten terecht. Tijdens een eerste tussenstop leidde dat al tot enkele uitspraken. “Het ijkpunt zou moeten zijn: durf je daar met kinderen te fietsen”, zei Meyrem Almaci (Groen) op een bepaald moment. “Je moet afgescheiden fietspaden hebben, waar je veilig kan fietsen.”

Ben Weyts (N-VA) wees dan weer op de moeilijkheid van de procedures en de verhoging van de budgetten die nu al is ingezet. “We hebben een half miljard nodig om de zwarte punten aan te pakken”, mikte John Crombez (SPA) hoger.

Daarna kwamen ze op een typisch Vlaams punt: een fietspad dat plots ophoudt en de fietsers doodleuk op de rijweg leidt – het ideale moment om de politici naar een weide te leiden waar niet minder dan 500 nabestaanden van overleden fietsers stonden te wachten. Daar kreeg iedereen volledig terecht een krop in de keel. Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen?’, was een terechte vraag die daar nog werd gesteld, terwijl de familieleden hun verhaal deden over de mensen van wie ze afscheid hebben moeten nemen.

De sprekers onder de nabestaanden hadden hun huiswerk gemaakt: “Aan dit tempo duurt het nog 37 jaar voor we veilige fietspaden hebben, berekende het Rekenhof.” Daar willen noch deze mensen, noch wij op wachten. Ze riepen meteen op om effectief 500 miljoen euro per jaar te investeren, “opdat onze kinderen niet voor niets zijn gestorven”.

FIETS MEE VOOR VEILIGER VERKEER

“Ja, dit is pijnlijk. En het gebeurt 50 keer per jaar in ons land”, was Alexander De Croo (Open VLD) duidelijk aangedaan. Nu is het alleen nog wachten op concrete plannen. Jammer genoeg staat in het nieuwe regeerakkoord dat ze de investeringen voor fietsinfrastructuur zullen optrekken tot slechts 300 miljoen euro. Dat is meer, maar dan duurt het nog altijd 17 jaar voor we een veilige infrastructuur hebben. Daarom riep Lefebure op het einde op om op 1 november om 15 uur mee te fietsen in Antwerpen (Groenplaats), Gent (Sint-Pietersplein), Brugge (’t Zand), Hasselt (Molenpoort) en Leuven (Grote Markt), om de politici nog een extra zetje te geven. Die acties vinden plaats in samenwerking met de Fietsersbond en Critical Mass.

Wie het programma heeft gemist, kan hier enkele fragmenten bekijken: