Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Pompje in crank: revolutionair?

Je moet maar op het idee komen. Een ultalicht pompje ontwikkelen dat in de holle buis van je trapas past en het crankomhulsel als pompcilinder gebruikt. Dat is de opzet van de CrankPump.

Voorlopig is de CrankPump niet meer dan een prototype, maar ontwerper Damon Millar heeft er goede hoop op om zijn concept in de handel te brengen. Zijn pompje kun je perfect opbergen in de holle as van alle Shimanocranks.

Het idee was eenvoudig, de uitwerking iets moeilijker. Door hun cilindervormige omhulsel zijn pompjes te breed om in de holle buis te passen, zeker in de smallere trapassen van Shimano. Dus had Millar de gouden ingeving om de holle as van cranks als pompcilinder te gebruiken. Met het lange, gewentelde luchtbuisje kun je je banden oppompen.

Dat heeft een dubbel voordeel. Zo weegt het pompje niet alleen de helft minder dan gewone fietspompjes, maar kun je het ook gemakkelijk meenemen. Je hoeft er niet aan te denken om het aan je kader te hangen of in de achterzakken van je truitje weg te bergen.

Uit de crankas is enkel de afsluitdop zichtbaar. Dankzij een klein cijferslot hoef je je geen zorgen te maken over diefstal. Millar maakte trouwens een gedurfde carièrezet om zijn nieuwe snufje te ontwerpen. Hij gaf zijn droomjob bij F1-team Redbull Racing op en richtte zich op een toepasselijke master in Innovation Design Engineering.

Voorlopig moeten we nog even afwachten of het product in de winkels komt…