Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Portret: Marc Hirschi

Met ritwinst in zijn eerste Ronde van Frankrijk, de zege in de Waalse Pijl en verschillende knappe ereplaatsen mag Marc Hirschi een van dé revelaties van 2020 genoemd worden. De jonge Zwitser kleurde de Tour, won de Prijs van de Superstrijdlust en bleef zich ook nadien in de kijker rijden. Zijn winter werd echter verstoord door transferperikelen. De Zwitser verkaste plots van Team Sunweb naar UAE Team Emirates en de geruchtenmolen draaide op volle toeren. Ondanks alle commotie die deze opvallende overgang veroorzaakte, is één ding zeker: Hirschi is vast van plan om in 2021 gewoon opnieuw van jetje te geven.

7 september 2020, eerste rustdag van de Tour de France. Team Sunweb heeft op dat moment al een knappe Tour achter de rug, met verschillende ereplaatsen voor sprinter Cees Bol en enkele klasseflitsen van Marc Hirschi. In Nice was enkel Julian Alaphilippe sneller en in de Pyreneeënetappe naar Laruns schudde de Zwitser een urenlange solo uit z’n benen, maar werd hij in extremis genekt door de twee Sloveense toppers. “Het is jammer voor Marc”, vertelde ploegleider Marc Reef op die rustdag. “Hij is nochtans een echte winnaar. Hij weet wat hij wil, is ‘koersslim’, durft te gokken… Ik ben ervan overtuigd dat die zege nog wel zal komen in deze Tour.”

Een boude voorspelling, maar inderdaad: in de twaalfde etappe schoot Hirschi wel raak na uitstekend ploegenspel. Een nieuwe ster was geboren. Net zoals zijn landgenoot Fabian Cancellara graaide hij in zijn eerste Tour de France meteen een overwinning mee. Zijn tweede profzege kon ook tellen: de Waalse Pijl, voor Benoît Cosnefroy en Michael Woods. Verder waren er nog de bronzen medaille op het WK in Imola en de tweede plek in Luik-Bastenaken-Luik, na een verstoorde sprint waarbij wereldkampioen Julian Alaphilippe werd gedeclasseerd.

Maar wie is die jonge Zwitser van 22 nu eigenlijk? Een koele kikker? Een geldwolf die Team DSM in de steek liet in ruil voor de oliedollars van UAE Team Emirates? Een dissident die de interne regels aan zijn laars lapte en het gelag moest betalen? De nieuwe Cancellara of gewoon een jonge lefgozer?

Lees het volledige artikel in de tweede editie van de nieuwe Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!