Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Primoz Roglic: “Lessen getrokken uit vorige Tour”

Hij was de pineut van de Tour van 2020. Primoz Roglic (31) verloor de Ronde van Frankrijk – als grote topfavoriet en met een knullige tijdrithelm op z’n kop – op La Planche des Belles Filles tegen een magistrale Tadej Pogacar. “Deze Tour pakken we het anders aan”, zegt het Sloveense boegbeeld van Jumbo-Visma. “Ik ga veel meer gebruikmaken van mijn team.”

Primoz Roglic is niet de grootste verteller en voor straffe uitspraken moet je ook al niet bij hem zijn. Zijn televisie-interviews zijn vaak op het saaie af en de kopman van Jumbo-Visma heeft niet de intrinsieke uitstraling van pakweg Tom Dumoulin. Toch is hij best een toffe kerel. Vraag het bijvoorbeeld maar aan zijn ploegmaten of andere renners in het peloton. Helaas is er in het hedendaagse wielrennen nog maar weinig tijd voor frivoliteiten, en al zeker niet in interviews. Al geven we toe: Roglic doet zijn best tijdens ons gesprek.

Daags na de Ronde van het Baskenland verkende je de twee tijdritten die jullie in deze Tour voorgeschoteld krijgen. In de stromende regen, nota bene …

Primoz Roglic: “Klopt, ik kan maar beter voorbereid zijn (lacht).”

Inderdaad, want je hebt allicht niet zo’n prettige herinneringen aan de vorige tijdrit in de Tour. Wat liep er eigenlijk fout die bewuste zaterdag op La Planche des Belles Filles?

“Ik zou niet durven zeggen dat er iets fout liep. Ik heb niets te verbergen. Mijn waarden van die dag zijn gepubliceerd. Ik heb alles gegeven wat ik in me had. Ik had geen superdag, maar ook geen complete offday. Mits betere benen had ik wellicht nog enkele seconden sneller kunnen rijden, maar geen 2 minuten (het verschil met Tadej Pogacar bedroeg 1:56, red.).”

Het lag niet aan die nieuwe helm? Wat was eigenlijk het probleem? Hoe kon dat gebeuren?

“(lacht en schudt van neen) Tja, wat kan ik zeggen? Het zag er op televisie veel vreemder uit dan ik zelf ervaarde. Met een andere helm had ik die tijdrit ook niet gewonnen. Als je 2 minuten zou kunnen goedmaken met een helm, dan zou iedereen in het peloton hem dragen (lacht).”

In de tv-documentaire ‘Code Geel’, waarin jullie ploeg achter de schermen gevolgd werd tijdens de Tour van 2020, zei je het volgende: “Als we zo blijven koersen, dan geven we Tadej elke dag een ‘free ride’.”

“Klopt, en dat is uiteindelijk wat we gedaan hebben: we gaven hem een ‘free ride’. We namen hem altijd mee in ons zog. Die ervaring is een belangrijk leerproces voor onze ploeg geweest. Wielrennen verandert voortdurend. Het draait niet alleen om hard koersen, maar ook om tactiek. Uit de Tour van vorig jaar kunnen we in dat opzicht zeker lessen trekken.”

Lees het volledige artikel in de vierde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!