Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Primus Classic laat je genieten van het mooiste van Brabant

De Primus Classic voor wielertoeristen laat zijn deelnemers op zaterdag 17 september een stukje Vlaanderen en Wallonië ontdekken dat minder bekend is in wielermiddens. Je hebt de keuze uit drie afstanden, waarbij je de laatste 45 km over het parcours van de profs fietst.

De Primus Classic voor wielertoeristen pakt het iets anders aan dan het parcours voor de profs. Omdat start en aankomst beide in Haacht liggen, blijft men in de buurt van het Leuvense en de heuvelzone tussen de Vlaams-Brabantse hoofdstad en Overijse. Wat de wielertoeristen er extra bijkrijgen in vergelijking met de renners, is de passage door enkele Waalse dorpen ten zuiden van Leuven. Dat is schitterend maar onbekend fietsgebied. De redenen voor die bewering zijn legio: geen druk bereden wegen of grote dorpskernen, prachtige landschappen (bossen, uitgestrekt akker- en weiland) die je soms diep in Frankrijk doen wanen in plaats van op een boogscheut van Brussel, én holle wegen of bonkige kasseipassages die zo in de finale van de Ronde van Vlaanderen zouden in te passen zijn.

WAALSE HELLINGEN

Eerst fiets je een kilometerslang eind door het uitgestrekte Meerdaalwoud (longen open, want gezonde boslucht), vervolgens door het pastorale land van Bierbeek met zijn grote vierkantshoeven. Daarna gaat het richting Bevekom, dat Waals is en dus officieel Beauvechain heet. Beauvechain en de volgende dorpen, Tourinne-la-Grosse, Hamme-Mille en Nethen, liggen als kralen geregen langs de loop van de Nethen. In Nethen (het dorp dus, niet de beek) sla je linksaf richting Pécrot. Zo blijf je nog een dorpje langer in Waals-Brabant fietsen. En bovendien krijg je er nog een flinke helling extra bij. Bijna een halve kilometer lang stijgt de Rue de Pécrot tegen 7%. De weg is breed en het wegdek van goed beton. Auto’s rijden er amper, dus vrienden die elkaar in het klimwerk willen meten (of een goede Stravatijd willen neerzetten), kunnen hier eerlijk uitmaken wie de beste is. Leuk is dat deze onbekende helling opduikt in elk van de drie afstanden van de Primus Classic; iedereen krijgt hem dus onder de wielen geschoven.

FRISSE AFSLUITER

Afdalen gaat tegen een sneltreinvaart. Wel opletten beneden, want er volgt een scherpe bocht rechts. Vervolgens de spoorweg over en Vlaanderen binnen. Niet voor lang, want na de Florivalstraat in Ottenburg (een soort Vlaams schiereiland in Wallonië) duik je naar de buitenwijken van Waver. Die Florivalstraat is trouwens ook een parel. Eerst stijgt hij heel gezapig door een prachtige vallei met in de staart toch een steilere knik met twee bochten. Zo stuurt de route je weer noordwaarts richting Overijse en Huldenberg. Daar komen de wielertoeristen op het parcours van de finale van de renners. Weliswaar enkele uren eerder, uiteraard. De Holstheide en Smeysberg zijn vervolgens de tophellingen van de dag (behalve op de korte route, die mijdt ze). Daarna gaat het naar het vlakke Dijleland bij Haacht.

PRIMUS CLASSIC PRAKTISCH

De Primus Classic voor wielertoeristen wordt op zaterdag 17 september gereden. Starten kan van 7.30 u. tot 11 u. (afhankelijk van de gekozen afstand). Keuze uit 135 km, 98 km en 65 km. De langste afstand heeft een opgeteld hoogteverschil van 1300 meter (15 hellingen) met ook een lange doortocht door Waals-Brabant. Starten gebeurt bij Brouwerij Haacht, Provinciesteenweg 28 in Boortmeerbeek. De Primus Classic voor de profs wordt op dezelfde dag gereden. De aankomst wordt verwacht rond 17 u, dus je kunt de finish gerust meepikken na afloop van je eigen inspanning. Alle info via www.primusclassic.be.

Lees het volledige artikel in het septembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het HIER online na registratie op Blendle.