Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Profiteren Belgen van Nederlandse innovatie op WK?

Nadat Dugast in 2003 met een zijdeband verraste en vorig jaar opzien baarde met de glasband, heeft de Nederlandse eigenaar Richard Nieuwhuis ook voor het komende wereldkampioenschap een speciale tube ontwikkeld.

De nieuweling in het gamma van het Nederlandse Dugast is een katoenen ‘tubeless tube’ met een speciale dempende werking. Tot nog toe lijkt de interesse in het Belgische kamp voor deze vinding het meest serieus.

In het mountainbiken bestaat het al: een tube zonder binnenband, waarbij de lucht in de buitenband blijft. Op een parcours met veel wortels zoals in Heusden-Zolder voorkom je daarmee de zogeheten snake-bites (stootlekken) in de binnenband. De kans op lekrijden wordt daarmee een stuk kleiner, hoopt Nieuwhuis. Bovendien draait in de band een vloeistof mee die eventuele kleine lekken direct kan dichten.

“Het grote voordeel van deze band is verder dat het de schokken van de ondergrond sneller opvangt, terwijl de lage rolweerstand op de weg op het circuit van Zolder behouden blijft. Veldrijders zullen nooit met schokdempers gaan rijden, simpelweg omdat het de fiets te zwaar maakt bij het dragen, maar deze band heeft een dempende werking. Je moet echter wel een echte piloot zijn om de schok op te vangen, want de fiets reageert heftiger. Ik heb het daarom alleen bij de mannelijke profs aangeboden, mannen die veel ervaring en klasse hebben.”

Het enthousiasme lijkt het grootst in het Belgische kamp, merkte Nieuwhuis. “Ik heb de toppers een setje cadeau gedaan om te proberen. Sven Nys, Wout van Aert en Kevin Pauwels hebben al bijbesteld en overwegen dus deze te gebruiken. Lars van der Haar twijfelt nog en Van der Poel (nochtans niet verlegen om te kiezen voor innovatie, red.) lijkt dit jaar andere keuzes te maken.”

Dat Nieuwhuis, die in de post voor Nederland het materiaal beheert, daarmee wellicht de Belgen voordeel geeft, deert hem niet. “Ik kan niemand dwingen mijn producten te gebruiken. Iedereen krijgt zijn kans. Het is aan de renners.” Mathieu van der Poel en Pauline Ferrand Prevot kozen vorig jaar wel voor de glasband van Dugast en werden uiteindelijk wereldkampioen.

Een naam heeft de nieuwe band – waarvan de techniek waarschijnlijk ook in Rio voor het mountainbiken gebruikt gaat worden – nog niet. Maar Nieuwhuis laat weten dat de nieuwe wereldkampioen – mits hij gebruik maakte van de nieuwe vinding – een grote kans maakt om zijn naam terug te vinden in het assortiment Dugast-banden.