Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

RECENSIE: ‘Zeg nooit nooit’, veel meer dan een klassiek heldenepos

Vandaag verschijnt het boek 'Zeg nooit nooit', waarin onze huiscolumnist Thijs Delrue het wonderlijke verhaal van Stig Broeckx optekende. Wij lazen het in één ruk uit en raakten danig onder de indruk. Niet alleen van Stigs onwaarschijnlijke wederopstanding en niet-aflatende positiviteit, maar ook van de moeilijke momenten en de vele emoties die zijn vrienden en familie de voorbije jaren hebben moeten doorstaan. Veel meer dan een relaas over een valpartij en een revalidatie van een renner is 'Zeg nooit nooit' een levensles voor al wie zich weleens bezondigt aan onnodig geklaag over alledaagse pietluttigheden.

Tenzij u de voorbije vier jaar op een andere planeet verbleef of elke vorm van actualiteit gemeden heeft, is de naam ‘Stig Broeckx‘ ongetwijfeld één of meerdere keren uw pad gekruist. Was het niet op die vermaledijde 28 mei 2016 – de dag waarop hij zwaar ten val kwam – dan wel via een korte update in de krant, een zeldzaam bericht op de sociale media of een uitzending van het tv-programma Bargoens, waarin Stigs zware revalidatie uitgebreid aan bod kwam. Vooral dit laatste maakte heel wat los bij kijkend Vlaanderen, waaronder ook onze huiscolumnist Thijs Delrue. Hij werd midscheeps getroffen door de intense beelden en maakte zijn bevindingen kenbaar op Facebook, waarna uitgeverij Van Halewyck het plan opvatte om het verhaal van Stigs verbazingwekkende verrijzenis te belichten in een boek. 

Dat boek begint in zekere zin als een klassieke sportbiografie. Stig vertelt honderduit over zijn onbezorgde jeugd, zijn ontluikende liefde voor de fiets en zijn ontwikkeling als renner. 44,5 pagina’s lang lijkt er geen vuiltje aan de lucht – integendeel: Stig is na een succesvolle stage en het behalen van zijn universitair diploma klaar voor een rooskleurige wielertoekomst – maar dan worden we een eerste keer met de neus op de feiten gedrukt. “Mijn concrete herinneringen aan die periode eindigen helaas hier”, klinkt het plots, net nadat we vernomen hebben hoe Stig thuis bij ploegleider (en intussen goede vriend) Herman Frison zijn allereerste profcontract ondertekende. “Van wat daarna komt, het eigenlijke beleven van mijn wielerdroom, herinner ik me alleen flarden of zelfs helemaal niets meer (…) Het begin van mijn profcarrière is in zekere zin dus ook een einde.” Het is even slikken, en dat zal niet de laatste keer zijn …

Vervolgens wordt Stigs tweeënhalf jaar durende verblijf in het profpeloton gereconstrueerd aan de hand van fragmenten uit artikels en interviews. We leren dat hij bij Lotto Soudal al snel uitgroeide tot een gewaardeerde knecht, maar dat hij ook pech kende en dat hij zich in 2016 na een ongelukkige sleutelbeenbreuk koste wat kost wilde bewijzen in de Baloise Belgium Tour. Daar, tijdens de vierde etappe op Ardense bodem, gaat het helaas mis en neemt zijn entourage het parool over. Wat volgt, is een hartverscheurende inkijk in de psyche van twee toegewijde ouders die overdonderd worden door het verschrikkelijke nieuws dat hun kind levensgevaarlijk gewond is afgevoerd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De getuigenissen van moeder Marie-An en vader Peter grijpen naar de keel en vormen vanaf nu de rode draad in het vervolg van het boek.

Dat het boek ‘Zeg nooit nooit’ heet, naar het levensmotto van Stig Broeckx, is allerminst toeval. Als lezer word je meegesleept in een rollercoaster van onwaarschijnlijke ontwikkelingen: Stig die een uur lang gereanimeerd wordt en die de dagen en weken nadien nog enkele keren door het oog van de naald kruipt, die in een diepe en schijnbaar vegetatieve coma verzeilt, die na een klein half jaar geleidelijk aan ontwaakt en opnieuw tekenen van bewustzijn vertoont, die ondanks enorme hersenschade beetje bij beetje progressie maakt en die er langzaam maar zeker in slaagt om met zijn omgeving te communiceren, die stap voor stap opnieuw mens wordt tijdens zijn uiterst intensieve revalidatie … Het is confronterend en intens, maar tegelijkertijd fascinerend en hoopgevend.

Eveneens interessant zijn de getuigenissen van neuroloog Steven Laureys (“In de afgelopen 22 jaar heb ik nooit een geval zoals het zijne meegemaakt, met zo’n ernstige hersenschade en zo’n uitzonderlijk herstel”), coach/vriend voor het leven Paul Van Den Bosch en ex-collega’s zoals Andé Greipel, Jurgen Roelandts, Jens Debusschere en Victor Campenaerts. Zij geven het verhaal extra diepgang door openhartig te vertellen over de heftige, maar hoopgevende confrontatie met de ‘nieuwe Stig’, die dag na dag meer op de ‘oude Stig’ begint te lijken. Voor de exacte details en de vele tussentijdse mijlpalen verwijzen we u met veel plezier door naar ‘Zeg nooit nooit’, maar de manier waarop hij in een mum van tijd evolueerde van een ‘minimaal responsieve comapatiënt’ naar een vitale twintiger die grotendeels zelfstandig door het leven gaat, is niet minder dan spectaculair.

‘Zeg nooit nooit’ eindigt waar Stig Broeckx zich vandaag bevindt: in de laatste rechte lijn naar zelfredzaamheid. Opnieuw vlot leren stappen en praten is het doel waarvoor hij dagelijks in de weer is. Een moeizaam proces dat niet altijd over rozen gaat, maar net zoals Stigs positiviteit en doorzettingsvermogen steevast de bovenhand halen op boosheid en frustratie, moet medelijden het bij ons afleggen tegen mateloze bewondering – zoals auteur Thijs Delrue het zo mooi verwoordt in zijn voorwoord. ‘Zeg nooit nooit’ is het perfecte tegengif tegen negativisme, mierenneukerij en zwartgalligheid. Het inspirerende verhaal van Stig Broeckx overstijgt banale pseudoproblemen en alledaagse beslommeringen en verwijst ze radicaal naar de prullenmand – waar ze thuishoren. Want om het met Stigs eigen woorden te zeggen: “Het leven is te mooi om er niet van te genieten.” Wie zijn wij om hem tegen te spreken?