Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Red Bull Circle Pit: 4 fixies op 1 rotonde

Red Bull organiseerde maandagnacht een Circle Pit: een onaangekondigde straatrace met fixies op een rotonde. Er werden beelden gemaakt van deze 'battle of the cities' in de Gentse binnenstad. Bekijk ze op cycling.be tv!

Dat Japan met een bal uit de voeten kan, weten sinds dinsdag niet alleen onze Duivels, maar met hen zowat heel voetbalminnend België. Minder bekend is dat Japanners ook een aardig stukje kunnen sprinten. ‘Keirin’ is niet alleen superpopulair in Japan, het is bovendien een olympische en WK-discipline in het baanwielrennen en vergelijkbaar met ons pisterennen.

Net voor de start van de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent bracht Red Bull dit onbekende stukje Japanse sportcultuur naar de Arteveldestad in de vorm van Red Bull Circle Pit: een onaangekondigde straatrace met fixies op een rotonde. Het Gentse Van Duyseplein fungeerde maandagnacht als geïmproviseerde piste voor een guerilla sprintwedstrijd tussen acht fixies. Een’ fixie’ of fixed gear is een piste- of single speed-fiets, dus zonder remmen of versnellingen.

 

De race verliep volgens het principe van ‘keirin’. Aan de start 4 teams uit een bepaalde stad met een bepaalde kleur (Antwerpen/rood, Gent/blauw, Brussel/zilver, Bergen-Deurne/geel), waarbij het kleur van de shirts overeenkomt met een bepaalde startpositie (binnen- of buitenkant van de piste). Wie welke kleur van shirt draagt, wordt bepaald door het lot (kop of munt). Na de start rijden de renners in een traag tempo zes ronden achter een motor. Op het moment dat de motor zich opzij zet, moeten er nog vier ronden gesprint worden. Wie als eerste over de finish komt, wint.