Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Retro: exotische WK’s

Na Geelong 2010 vindt het WK wielrennen dit jaar voor de tweede keer plaats in het verre Australië. Het is uitzonderlijk dat de renners zo’n lange verplaatsing moeten maken om voor de regenboogtrui te kunnen strijden, maar zeker geen unicum. In het verleden zijn er immers nog een aantal exotische WK-locaties de revue gepasseerd.

Canada (1974 en 2003)

Voor 1974 was het WK wielrennen een louter Europese aangelegenheid. Het Canadese Montreal was dat jaar de eerste ‘overzeese’ locatie die het mondiale wielercircus mocht ontvangen. Jetlag of niet: Eddy Merckx sprintte soeverein naar zijn derde wereldtitel, voor ‘Eeuwige Tweede’ Raymond Poulidor. Bij de vrouwen zorgde Geneviève Gambillon voor de eerste Franse regenboogtrui.

In 2003 zou het wereldkampioenschap opnieuw neerstrijken in Canada – ditmaal in Hamilton. Toen zegevierde de relatief onbekende Spanjaard Igor Astarloa, voor de piepjonge Alejandro Valverde en onze eigen Peter Van Petegem. De Zweedse Susanne Ljungskog haalde het voor het tweede jaar op rij bij de vrouwen.

Samenvatting van het WK van 1974 in Montreal, met Eddy Merckx als winnaar (Franstalig commentaar).
Samenvatting van het WK van 2003 in Hamilton, met Igor Astarloa als winnaar (Franstalig commentaar).

Venezuela (1977)

‘Een WK op een exotische bestemming: dat smaakt naar meer’, moet de Internationale Wielerunie gedacht hebben. Al gingen ze het in 1977 wel heel erg ver zoeken. Van koerstraditie was destijds amper sprake in Venezuela, maar het was wel San Cristobal dat het wereldkampioenschap mocht organiseren. De Italiaan Francesco Moser triomfeerde na een sprint-à-deux met de Duitser Dietrich Thurau. Opvallend was dat slechts twee Belgen de finish haalden: Walter Godefroot op een tiende plek en Eddy Merckx op een … 33ste en laatste plaats. Het symbolische begin van het einde voor ‘De Kannibaal’, die enkele maanden later zijn fiets aan de haak zou hangen. Bij de vrouwen ging de wereldtitel naar de Française Josiane Bost.

Samenvatting van het WK van 1977 in San Cristobal, met Francesco Moser als winnaar (Italiaans commentaar).

Verenigde Staten (1986 en 2015)

Negen jaar na Venezuela trok het peloton opnieuw de ‘Grote Plas’ over om te strijden voor de wereldtitel. Ditmaal brandde de lamp in het Amerikaanse Colorado Springs, waar de populariteit van de wielersport hoge toppen scheerde dankzij de Tourzege van Greg LeMond. Meer dan een zevende plek zat er echter niet in voor de lokale held, die zich al eens tot koning van de koers kroonde in 1983 en nog een tweede regenboogtrui zou veroveren in 1989. Anno 1986 waren de bloemen voor de Italiaan Moreno Argentin, die de Fransman Charly Mottet het nakijken gaf. Bij de vrouwen haalde Jeannie Longo het voor het tweede jaar op rij.

In 2015 keerde het WK terug naar de Verenigde Staten. Toen was er geen kruid gewassen tegen Peter Sagan, die in Richmond zijn eerste van drie opeenvolgende wereldtitels veroverde. Elizabeth Armitstead – die deze dagen door het leven gaat als Lizzie Deignan – was aan het feest bij de dames.

Herbekijk de finale van het WK van 1986 in Colorado Springs, met Moreno Argentin als winnaar (Italiaans commentaar).
Herbekijk de laatste 5 kilometer van het WK van 2015 in Richmond, met Peter Sagan als winnaar (Engelstalig commentaar).

Japan (1990)

Belgen die het predicaat ‘big in Japan’ kunnen claimen? Nina Derwael, Nafi Thiam, de Red Lions en Wout van Aert komen sinds de Olympische Spelen in Tokio zeker in aanmerking, maar laten we ook de betreurde Rudy Dhaenens en Dirk De Wolf niet vergeten. Het eerste Aziatische WK ging de geschiedenisboeken in als een nationale gloriedag. Samen met zijn goede kameraad Dirk De Wolf, die vooraf beestachtige hittetrainingen in de sauna inlaste en een hele dag onstuimig in de aanval reed, hield Rudy Dhaenens een elitegroepje met grote kleppers af. De eindsprint was slechts een formaliteit. Twee juichende landgenoten voor de prijs van één! Bij de vrouwen triomfeerde de Française Catherine Marsal.

Samenvatting van het WK van 1990 in Utsunomiya, met Rudy Dhaenens als winnaar.

Colombia (1995)

Het eerste Zuid-Amerikaanse WK in San Cristobal kon niet meteen een klinkend succes genoemd worden voor de Belgische ploeg, maar wat dan gezegd van het WK van 1995 in het Colombiaanse Duitama? Geen enkele landgenoot reed de wedstrijd uit. Een blamage, al waren er verzachtende omstandigheden. Het gure weer maakte er samen met de hoogte (2500 meter!) een ware slijtageslag van, waardoor slechts twintig renners de finish haalden. Heel wat Belgische en internationale toppers zagen de bui vooraf al hangen en gaven collectief wijselijk verstek voor dit omstreden WK. Abraham Olano reed naar de wereldtitel – op een lekke band, nota bene – voor Miguel Indurain en de betreurde Marco Pantani. Bij de vrouwen veroverde de legendarische Jeannie Longo haar vijfde en laatste regenboogtrui.

Herbekijk de finale van het WK van 1995 in Duitama, met Abraham Olano als winnaar (Italiaans commentaar).

Qatar (2016)

Een WK in de spreekwoordelijke zandbak van Qatar: weinig renners liepen er warm voor. Althans in figuurlijke zin, want hitte is logischerwijs een belangrijke factor in de woestijn. De Belgen lieten het niet aan hun hart komen en maakten er een spetterende koers van. Met vereende krachten en gejaagd door de wind reden ze het peloton in het eerste deel van de wedstrijd al volledig aan flarden. Zes landgenoten bevolkten de eerste waaier en trokken op het lokale circuit in Doha vol de kaart van Tom Boonen. Helaas werd ‘Tornado Tom’ in extremis voorbijgesneld door Mark Cavendish en Peter Sagan, die als een duiveltje uit een doosje naar zijn tweede wereldtitel sprintte. Bij de vrouwen ging de zege verrassend naar de Deense Amalie Dideriksen, die topfavoriete Kirsten Wild het nakijken gaf.

Herbekijk de laatste 6 kilometer van het WK van 2016 in Qatar, met Peter Sagan als winnaar (Franstalig commentaar).

Dit artikel verscheen in Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!