Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Retro: Sven Nys, twintig jaar na de grote doorbraak

In 1998 maakte het veldritwereldje kennis met een nieuw supertalent. Sven Nys etaleerde meermaals zijn klasse en won in zijn debuutjaar meteen de Superprestige. "Ik zou elke dag van toen willen herbeleven", blikt hij twintig jaar later terug voor de Crossgids van cycling.be magazine.

VOORJAAR 1998: NYS OF WELLENS?

In het voorjaar van 1998 zette Sven Nys zijn handtekening onder een profcontract bij Rabobank. Na twee opeenvolgende wereldtitels bij de beloften leek het 21-jarige supertalent helemaal klaar om de grote jongens het vuur aan de schenen te leggen. “In 1998 was Rabobank de ploeg met twee van de grootste renners op dat moment: Richard Groenendaal en Adrie van der Poel”, vertelt Nys. “Het was ook het enige grote wielerteam dat actief was in het veld. We konden klassiekers en etappewedstrijden betwisten die andere veldrijders niet konden rijden. Dat was voor mij een grote meerwaarde om me optimaal te kunnen voorbereiden op het veldritseizoen. Daarnaast kon ik als jongeling enorm veel leren van Van der Poel. Het was schitterend om zien hoe fanatiek hij was op het vlak van materiaal, voeding, training …”
Wat Nys op dat moment echter niet wist, is dat Richard Groenendaal hem ook verkoos als nieuwe ploegmaat. Toen toenmalig ploegleider Jan Raas hem vroeg: “Wie moet ik kiezen: Nys of Wellens?”, ging Groenendaal voor Nys. Hij dacht de ambitieuze jongeling nog wel enkele jaren de baas te kunnen vooraleer de machtswissel zou plaatsvinden. Maar daar dacht neoprof Nys snel verandering in te brengen. Heel snel.

Op 23 september schoot Nys voor de eerste keer raak bij de profs. In het Oost-Vlaamse Bellem legde hij heel wat grote jongens over de knie. “Dat was de seizoensopener. Ik kwam er uit tegen de bekende kampioenen van toen: Danny De Bie, Paul Herygers, Erwin Vervecken en Peter Van Den Abeele. Het was een weidecross, en ik won er dankzij mijn techniek en explosiviteit. Er lagen niet alleen balkjes op het parcours, maar ook eens sloot. Ik sprong erover, terwijl de anderen van de fiets moesten”, blikt Nys terug.
Al rijdend over obstakels springen, was toen iets wat heel weinig renners konden. “Daarom hadden de organisatoren me graag aan de start. Ik kon iets brengen wat de anderen niet in huis hadden: spektakel. Iedereen vond het leuk, waardoor heel wat organisatoren meer balkjes in het parcours stopten. Ik voelde toen al wel dat ik hier en daar mijn mannetje kon staan tussen de toppers, maar het was nog afwachten hoe mijn eerste profseizoen zou verlopen.”

24 OKTOBER 1998: HEERSER IN RUDDERVOORDE

Na die beruchte eerste zege in Bellem was het niet lang wachten tot de jonge wolf uit Baal opnieuw zou toeslaan. “Ik had totaal geen plannetje gemaakt voor de eerste klassementscross in Ruddervoorde. Ik was als neoprof heel onzeker, en alles wat er die dag op me afkwam leek heel groot en ver weg. De Superprestige was het oudste regelmatigheidscriterium en toen ook de koningin van de klassementen. Ik had in mijn stoutste dromen niet durven dromen wat er die dag zou gebeuren.”
En toch gebeurde het. Na 57 minuten en 40 seconden overschreed Nys als eerste de finish. 42 tellen later bolde zijn Rabo-ploegmaat Groenendaal over de meet, en net binnen de minuut kwam ook Mario De Clercq binnen. “Het was mijn eerste profzege in een klassementscross, maar eigenlijk kan ik me er nog maar weinig van herinneren”, lacht Nys. “Tegenwoordig liggen er duizend-en-een bochten in de omloop van Ruddervoorde, terwijl het toen meer een weidecross was met hier en daar een attractie. Van de zandbak en de heuvels was absoluut nog geen sprake. Het was toen een snelle wedstrijd, waarin mijn bochtentechniek en explosiviteit uitstekend van pas kwamen. Ik had mijn eerste zware trainingsperiode in de kleuren van Rabobank blijkbaar zeer goed doorstaan.”

Lees het volledige artikel in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.