Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rewind: Philippe Gilbert

Als Philippe Gilbert straks aan de start van de klassiekers verschijnt, zal hij bij de outsiders horen en, niet meer bij de absolute topfavorieten. Tien jaar geleden was dat anders. In 2011 overklaste hij alles en iedereen. Het was een jaar zonder maat, maar ook van heftige ruzies, voedselgevechten en belachelijk veel roséchampagne.

Winter miles, big smiles’, luidt een ijzeren koerswet. Eind 2010 zijn de voortekenen gunstig. Op de eerste ploegstage in Mallorca maakt Philippe Gilbert al meteen indruk op zijn ploegmaats van Omega Pharma-Lotto. Zelfs Kenny Dehaes, de tweede sprinter van de ploeg na André Greipel, bijt keer op keer in het zand. “Phil kon zijn sprints toen al extreem lang doortrekken”, zegt voormalig teamgenoot Jürgen Roelandts. “Kenny vertrok sneller, maar Phil spurtte net zo lang tot hij hem remonteerde en Kenny het opgaf.”

Ploegmanager Marc Sergeant wil voor aanvang van het seizoen de violen stemmen. Tijdens een late tussenstop in Barcelona inviteert hij zijn kopmannen Gilbert en Jurgen Van den Broeck voor een etentje. ‘Vdb’ pruttelt tegen. Het is al elf uur en de pater van Morkhoven wil gaan slapen. Gilbert overtuigt hem, watertandend door het vooruitzicht op een paar glazen lekkere wijn. Sergeant trakteert met de eigen creditcard op een exquis menu met champagne en oesters, en de wijn vloeit rijkelijk.

De volgende ochtend voegen de heren zich bij de rest van de ploeg, met amper drie uurtjes slaap onder de riem. Het ‘folietje’ komt de ploegmaats ter ore, maar Gilbert zet de puntjes op de i. Op de eerste de beste helling ‘poeft’ hij iedereen uit het wiel. “Typisch Phil”, zegt Sergeant. “Ondanks het slaapgebrek wou hij iedereen tonen wie de strafste was. Het jaar voordien had hij de Amstel Gold Race en de Ronde van Lombardije gewonnen. Hij wilde het team duidelijk maken dat hij klaar was om een Monument te winnen. Het was aan mij om hem goed te omkaderen. Dat etentje zette de toon voor de rest van het seizoen.”

Lees het volledige artikel in de tweede editie van de nieuwe Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!