Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rewind: Thomas De Gendt

Zijn biografie heet 'Solo' omdat individuele krachttoeren zijn handelsmerk zijn, maar wist u dat Thomas De Gendt zijn eerste zege op het allerhoogste niveau veiligstelde via een uitgekookte sprint? Tien jaar en dertien WorldTour-overwinningen later blikken we samen met de ontsnappingskoning van Lotto Soudal terug op die bewuste openingsrit van Parijs-Nice in 2011 en richten we het vizier op een van zijn meest onderschatte wapens: het eindschot.

Een stevige wind en kans op waaiers, koude temperaturen, geaccidenteerde parcoursen, nervositeit in het peloton … Het zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat er in Parijs-Nice vaak op het scherpst van de snede gekoerst wordt en dat elke gewonnen of verloren seconde telt. Alle ploegen trachten er hun seizoensstart kleur te geven met een eerste prestigieuze overwinning. Voorbereidingswedstrijden in Australië, het Midden-Oosten en Zuid-Europa zijn mooi meegenomen, maar in Parijs-Nice is het menens.

Zo is het ook op 6 maart 2011, wanneer 176 renners de 69ste editie van de ‘Koers naar de Zon’ op gang trappen. Een van de uitverkorenen is Thomas De Gendt, een 24-jarige Oost-Vlaming die de talentenfabriek van Topsport Vlaanderen-Mercator in het tussenseizoen heeft ingewisseld voor het ambitieuze Vacansoleil-DCM. Na een geslaagd debuut in de Tour Down Under en een verdienstelijke Ronde van de Algarve zou Parijs-Nice zijn eerste grote rittenkoers op WorldTour-niveau worden.

“Ik had een prima voorbereiding achter de rug, maar dat was op zich klein bier in vergelijking met Parijs-Nice. Dat is toch echt wel een mini-Tour de France, dus de belangen zijn er een stuk groter. Ik was dan ook erg zenuwachtig en was al blij dat ik überhaupt mocht starten. Ik had vooraf gehoord hoe hectisch het eraan toe kan gaan als er wat wind staat en die belofte werd helemaal ingelost”, lacht De Gendt.

Lees het volledige artikel in de eerste editie van de nieuwe Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!