Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
cipollini zolder

Rewind: WK 2002

Bijna twintig jaar na het WK van 2002 in Zolder vindt de mondiale titelstrijd opnieuw plaats in België, en dat al voor de tiende keer in de geschiedenis! De kansen op eremetaal voor ons land zijn reëel, maar begin deze eeuw lagen de kaarten helemaal anders. Toen gaf Italië een masterclass in controle, stal Mario Cipollini de show en bleef de Belgische wielerfan ontgoocheld achter. In dit artikel belichten we de weg naar de regenboogtrui in acht etappes. “Wat Italië daar gepresteerd heeft, dat is pure magie.

Om het verhaal van het WK van 2002 in Zolder helemaal te kunnen doorgronden, moeten we eerst even terugkeren naar het einde van vorige eeuw: Verona 1999. Oscar Freire wordt verrassend wereldkampioen, topfavoriet Frank Vandenbroucke fietst met twee gebroken polsen naar een zevende plaats. Het WK dat ‘VDB’ niet kon verliezen, eindigt met een grote sof voor de Belgische ploeg. 

Toch is er in de stad van Romeo en Julia ook ruimte voor een toepasselijke liefdesverklaring. Het Limburgse Zolder krijgt de organisatie voor het wereldkampioenschap van 2002 toegewezen. België droomt van een wereldkampioen voor eigen volk. Op een parcours op maat van de sprinters zal Tom Steels uitgespeeld worden als een van de topfavorieten. “We hadden op dat moment de beste sprinter van de wereld in onze rangen”, zegt José De Cauwer, bondscoach van 2000 tot 2005. “Hij had net voordien nog drie ritten in de Tour gewonnen.”

Drie jaar later zijn het optimisme rond Steels en de kansen op een Belgische wereldtitel gaan liggen. De Waaslander wordt in de aanloop naar het WK wel nog Belgisch kampioen, maar na een periode van klierkoorts hebben zijn sprintersbenen niet meer dezelfde power. De Cauwer: “Tom had nog wel goede dagen, maar hij was niet meer de ‘Grote Steels’. De verwachtingen van pers en publiek waren hooggespannen, maar als nationale ploeg waren we onthoofd. Tom was onze enige spits, we hadden op het sprintersparcours van Zolder geen alternatief.” Steels zou uiteindelijk als 22ste en tweede Belg over de meet bollen. Peter Van Petegem finishte als 18de. 

Lees het volledige artikel in de vijfde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!