Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ridley beloont trouw Lotto Soudal met nieuwe fietsen

In een gezamenlijke persvoorstelling maakte Ridley-CEO Jochim Aerts bekend dat hij minstens tot eind 2025 Lotto Soudal van fietsen voorziet. In de thuisbasis in Beringen werd niet alleen het nieuw teamdesign voor 2022 (met opvallende, nieuwe onderdelen!) voorgesteld, maar werd ook al uitgekeken naar twee interessante nieuwe modellen.

Jochim Aerts is eigenaar en CEO van Belgian Cycling Factory, de overkoepelende firma die de merken Ridley en Eddy Merckx in handen heeft. Hij mocht het nieuws over de hernieuwde samenwerking met de Belgische WorldTour-formatie Lotto Soudal bekendmaken: “We blijven vier jaar langer trouw aan Lotto Soudal. De aanwezigheid in de WorldTour is heel belangrijk voor ons, niet alleen vanwege de zichtbaarheid maar ook vanwege de feedback van de renners. Ik ben dan ook trots dat we al sinds het begin in 2005 in de ProTour zitten.”

Florian Vermeersch, Caleb Ewan, Philippe Gilbert, John Lelangue en Jochim Aerts stonden de pers te woord. (foto Steven Kins)

De manager van Lotto Soudal, John Lelangue, kon dat beamen: “We zijn beide Belgisch en passen goed bij elkaar. Ridley zorgt ervoor dat we het juiste materiaal hebben voor alle omstandigheden. Kijk maar naar het uurrecord van Victor Campenaerts (die net opnieuw heeft getekend bij de ploeg, red.) of naar de Roubaix-fiets van Florian Vermeersch.”

Snelle man Caleb Ewan kiest uiteraard voor de meest aerodynamische fiets: “Mijn beste resultaten heb ik behaald op de Noah Fast. Een aerofiets is echt belangrijk voor een sprinter.”

2 nieuwe modellen

Maar Aerts had nog meer nieuws: “We proberen elk jaar een nieuw model uit te brengen. De Noah Fast dateert bijvoorbeeld van 2019 en dit jaar kwam de Fenix SLiC uit. Voor 2022 zullen de renners normaalgezien twee belangrijke nieuwe fietsen krijgen, een Dean Fast (deze nieuwe tijdritfiets is voorzien voor het begin van het seizoen, red.) met schijfremmen en verbeterde aerodynamica, en een lichte aerofiets.”

Er staat voor 2022 een nieuw Ridley-model op de planning, maar voorlopig blijft de Noah Fast de populairste keuze (foto Lotto Soudal)

Met die laatste kan Ridley ingang krijgen in de nieuwe categorie van snelle allroundfietsen, zoals de Specialized Tarmac SL7, Colnago V3Rs, Pinarello Dogma F, Trek Emonda, Scott Addict en Cannondale SuperSix. Dat zou betekenen dat de elegante, klassieke Helium SLX Disc waarschijnlijk verdwijnt bij de Lotto Soudal-renners. Philippe Gilbert, die nog afwisselt tussen de Helium en Noah ziet er de voordelen van in: “De Noah Fast is een veel snellere fiets, dus is het een goede tendens dat aero belangrijker wordt.”

Van Campagnolo naar Shimano

De overstap van Campagnolo naar Shimano is de opvallendste. (foto Lotto Soudal)

Dat compleet nieuwe model kregen we nog niet te zien – we vermoeden dat het in de loop van het seizoen of misschien voor de Tour de France zijn entree zal maken – maar we konden wel al het nieuwe design van de Lotto Soudal-teamfietsen aanschouwen. Daarbij viel op dat er een paar materiaalwissels zijn gebeurd, maar Aerts legde de keuzes uit: “De nieuwe teamfiets is uitgerust met wielen van DT Swiss, een merk dat compleet gefocust is op wielen en dus specifieke modellen voor elk inzetgebied heeft. De KMC-kettingen zijn ook nieuw, net als de CEMA-brackets met keramische lagers. De grootste stap is echter van Campagnolo naar Shimano. We zijn jarenlang trouw gebleven aan Campa maar zij moesten nu een keuze maken en ze kozen voor UAE (met Tourwinnaar Pogacar als uithangbord, red.). Daardoor lag voor ons de weg open naar de nieuwe Shimano Dura-Ace 12-speed. Selle Italia, Tacx, Deda, Vittoria en Lizzardskins blijven wel aan boord en zijn net als de nieuwe merken allemaal leiders in hun specialiteit.”