Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ronde-parcours helemaal uit de doeken

Zoals bekend start de Ronde van Vlaanderen 2017 in Antwerpen en maakt de Muur van Geraardsbergen zijn comeback, maar in Geraardsbergen werden alle details van het parcours uit de doeken gedaan.

Zondag 2 april staan de renners om 10u30 klaar om aan Het Steen in Antwerpen te starten aan hun 259,5 kilometer met 18 hellingen en vijf kasseistroken. De voorstelling van de hoofdrolspelers gebeurt op de Grote Markt en de teambussen staan op de Scheldekaaien. Vanuit Antwerpen gaat het via de Waaslandtunnel naar Linkeroever en Burcht naar Sint-Niklaas, startplaats van de Ronde tussen 1977 en 1997. Hamme-Zogge, Berlare, AalstErpe-Mere, Herzele en Zottegem, met de kasseien van de Lippenhovestraat en de Paddestraat, worden doorkruist op weg naar de Vlaamse Ardennen.

Rond 13u volgt de eerste passage door Oudenaarde, onmiddellijk gevolgd door de eerste beklimming van de Oude Kwaremont, met daarop de Kortekeer, Eikenberg, Wolvenberg, de kasseien van de Holle Weg en Haaghoek, de Leberg en Berendries. Drie klimmetjes van vorig jaar
(Molenberg, Valkenberg en Kaperij) worden vervangen door Ten Bosse, de Muur van Geraardsbergen die zijn langverwachte terugkeer maakt na vijf jaar afwezigheid, en de Pottelberg. Dat worden hellingen zeven, acht en negen.
De kasseien van de Huisepontweg, Ruiterstraat, Kerkgate en Jagerij verdwijnen eveneens.

De Muur en Kapelmuur (gem. 9,5%, max. 20%) wordt de achtste van de 18 hellingen, maar er is wel nog 95 kilometer af te leggen, dus kun je hem niet meteen als scherprechter zien. Toeschouwers kunnen terecht in het fandorp op de Vesten. Zij kunnen niet alleen van de mannen, maar ook van de junioren, die de Muur drie keer oprijden, en de vrouwen genieten. 

De finale blijft praktisch ongewijzigd met dezelfde negen beklimmingen:
na de Kanarieberg krijgen we de Oude Kwaremont en Paterberg, maar de renners zullen vooral nummer 13 vrezen: de Koppenberg op 45 km van de streep. De stenen van de Mariaborrestraat, de laatste kasseistrook, leiden naar de Steenbeekdries, Taaienberg en Kruisberg/Hotond. Als het scenario van voorgaande jaren wordt gevolgd, barst het daarna helemaal los op het slotduo Oude Kwaremont en Paterberg.

Koersdirecteur Wim Van Herreweghe wil de herkenbaarheid van de laatste 75 km ook de volgende jaren behouden, om zo een traditie op te bouwen. “Het heeft ons wat tijd gekost om het parcours uit te werken”, stelt Van Herreweghe. “Van bij het begin hebben we nagedacht hoe we er enige vorm van stabiliteit in konden steken. Dat gebeurde door vijf uitgangspunten. Een eerste punt was dat we de afstand van 260 kilometer zo strikt mogelijk wilden benaderen. Wij zijn uitgekomen op 259,5 kilometer, met daarin achttien hellingen en tal van kasseizones. Een tweede punt was dat we de Muur van Geraardsbergen weer in onze wedstrijd wilden betrekken. Dat is immers heilige grond voor de wielerfans. De Muur komt er als achtste helling na zowat 165 kilometer. Ook de opeenvolging van de hellingen in de finale, met driemaal de passage van de Oude Kwaremont en tweemaal de Paterberg, wilden wij sowieso behouden, net als de doortochten in de driehoek Kluisbergen-Ronse-Oudenaarde.”

“Bovendien schenken wij ook veel aandacht aan onze Ronde van Vlaanderen voor vrouwen, met start in Oudenaarde. Zij krijgen er dit jaar enkele kilometers bij en komen op 30 kilometer van de finish op hetzelfde parcours als de mannen. En dan is er ook nog de Ronde van Vlaanderen voor junioren met start in Herzele en finish na 130 kilometer in Geraardsbergen. Kortom, 2 april wordt een wielerhoogdag.”

De recreanten die de Ronde van Vlaanderen Cyclo, tegenwoordig We Ride Flanders, zullen rijden, moeten nog even wachten om te zien hoe de parcoursveranderingen worden ingepast in hun omloop.

Hellingen van de Ronde 2017

Ronde van Vlaanderen (profs)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

Oude Kwaremont

Kortekeer

Eikenberg

Wolvenberg

Leberg

Berendries

Ten Bosse

Muur/Kapelmuur

Pottelberg

Kanarieberg

Oude Kwaremont

Paterberg

Koppenberg

Steenbeekdries

Taaienberg

Kruisberg

Oude Kwaremont

Paterberg