Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Sagan: “Ik ben nooit weggeweest”

Peter Sagan (31) heeft met zijn overwinning gisteren in de Ronde van Romandië zijn tweede zege van het jaar beet. De Slowaak vocht het tot het bittere eind uit met Sonny Colbrelli in een uitgedund peloton. Elf jaar na zijn eerste overwinning in Franstalig Zwitserland werkt Sagan met deze mooie opsteker richting z’n oude niveau.

“Hij kan het nog steeds”, klonk het na de zege van Sagan. Hijzelf denkt daar echter anders over. Na de etappe liet de drievoudige wereldkampioen verstaan dat hij niet terug is, want hij is naar eigen zeggen nooit weggeweest. Na enkele mindere jaren en opnieuw een moeilijke seizoensstart (mede door een coronabesmetting), rees de vraag of Peter ooit nog wel ‘de Grote’ zou worden van weleer. En als de resultaten achterblijven bij een renner met zo’n palmares is dat niet meer dan normaal. Helemaal afschrijven hebben we hem nooit gedaan, gelukkig. Echte kampioenen behandel je met respect en nu Sagan dat beetje meer papa en minder showman is, groeit het respect met de jaren.

Sagan boven in Martigny

In een etappe die voor het gros van de wedstrijd gecontroleerd werd door Ineos Grenadiers, liet de Britse ploeg het slotakkoord aan Bahrein Victorious en BORA-hansgrohe. Beide ploegen mochten een reeds uitgedund peloton op sleeptouw nemen richting de meet. Bahrein reed voor Colbrelli, BORA op zijn beurt voor Sagan. Op het laatste rechte stuk zat de wind vol op de kop. Sonny kon eerst nog even genieten van een lead-out-mannetje, maar die gaf er na even goed doortrekken de brui aan. De Italiaan moest daardoor van een aanzienlijke afstand zijn sprint al inzetten, waar de ervaren Sagan makkelijk gebruik van maakte. Achteraf liet Peter nog weten dat deze rit waarschijnlijk de enige was die hij kon winnen. Daar kan hij weleens gelijk in hebben, want de komende etappes zijn afgestemd op de berggeiten in het peloton. Sagans volgende stop is de Giro d’Italia, waar hij zijn zinnen ongetwijfeld op enkele sprintetappes heeft gezet.

Opvolging verzekerd

We hadden het er al over dat Peter ‘de Grote’ kindervriend sinds de geboorte van zijn zoontje meer familieman dan showman in de wielersport geworden is. Voor aanvang van de proloog eergisteren postte hij fier een video van zijn jonge knaap die al even goed met een fiets overweg kan als papa Sagan. Het geluk zit hem in de kleine dingen, en ook dat is de renner van BORA-hansgrohe gaan beseffen.